woensdag 16 november 2022

Jozef Israels

 

Jozef Israels 

Personalia

  • Geboortejaar 1824
  • Geboorteplaats Den Haag
  • Jaar van overlijden 1911

Biografie

Jozef Israels is internationaal vooral bekend geworden schilderijen waarop de visserij een belangrijke rol speelde. Jozef Israels brak opmerkelijk genoeg in het buitenland eerder door dan in Nederland.

Israels wordt gerekend tot de realisten. Hij Werkte op een manier die sterk lijkt op het werk van Courbet, Millet (beide Frankrijk) en Repin (Rusland). Israels word ook wel beschouwd als de nestor van de Haagse school. Israels hangt in het begin van zijn carrière lange tijd een vorm van het academisme aan.


Israels wordt ook wel eens gezien als wat overdreven dramatisch. Iets wat natuurlijk ook wel in de hand wordt gewerkt met kunstwerken met titels als "langs moeders graf", "als je ouder wordt" en "kinderen der zee" die eveneens op het doek veel sentiment en emotie bevatten. 

Overigens waren dit titels die in de tijd van Jozef Israels meer gewaardeerd werden dan dat dit tegenwoordig het geval zou zijn.

Tijdens zijn opleiding heeft Israels meerdere schilders van de school van Barbizon ontmoet en is daar zeker door geïnspireerd geraakt.
 
Jozef Israels was niet alleen schilder, hij maakte ook etsen en lithografieën en was schrijver.

Stromingen

Jozef Israels wordt tot het realisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Jozef Israels is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje