zaterdag 28 maart 2020

De Parijse school

De Parijse school


Niet echt een richting

De Parijse school ofwel de "école de paris" is niet echt een richting maar meer een verzamelnaam. Een groep kunstenaars die in de periode tussen de twee wereldoorlogen (het zogenaamde interbellum) vanuit Parijs opereerden.

Hoge verwachtingen bij de deelnemende kunstenaars

Er zijn in deze tijd een aantal kunstrichtingen te herkennen maar veel kunstenaars waren druk aan het experimenteren en aan het onderzoeken. Zij gingen hun eigen weg. In totaal worden rond de 80 kunstenaars tot de Parijse school gerekend, waaronder Matisse en Picasso. Men trok naar Parijs in de hoop of de verwachting er gelijkgestemde zielen te vinden maar dat pakte niet altijd uit zoals verwacht.

Weinig gemeenschappelijke drijfveren

Net zomin als men een eenduidige kunstrichting aan hing, was er sprake van andere gedeelde zaken. Zaken als politiek of sociale bewogenheid werden niet gedeeld. De meeste kunst die binnen de Parijse school geproduceerd werd was figuratief met een zekere voorkeur voor de afbeelding van vrouwelijke modellen.

Veel handel en verzamelaars

Een voordeel van het werken Parijs was de bloeiende kunsthandel en een grote groep verzamelaars en privé handelaren. Onder de nieuwkomer bevonden zich veel joden uit oost-europa. Een voorbeeld daarvan was de in Rusland geboren Chaïm Soutine (1893-1943) die als voorloper van het abstract-expressionisme wordt gezien.

Andere bekende namen uit de école de Paris zijn Marc Chagall en Amedeo Modigliani. Ook de Roemeen Constantin Brancusi maakte naam met zijn eigen stijl die door velen maar niet door hemzelf als abstract werd beschouwd.

Bekende kunstenaars in de Parijse school:

  • Matisse, Henri
  • Picasso, Pablo
  • Soutine, Chaïm
  • Constantin Brancusi
  • Marc Chagall
  • Amedeo Modigliani



 

Meer informatie over Team Jetje