dinsdag 24 maart 2020

Les Nabis

Les Nabis

De profeten

Les Nabis, wat in het Hebreeuws letterlijk staat voor profeten was een groep jonge kunstenaars die werkte vanuit Pont-Aven, een soort kunstenaarskolonie in Bretagne.De kunstenaars waren op zoek naar een vorm van betekenis en meenden die te vinden in de vrome wereld van de boerenmaatschappij op het platteland.

Invloed van Gauguin

De belangrijkste vertegenwoordiger was Paul Sérusier. Maar een belangrijke invloed ging ook uit van Paul Gauguin die een tijd in de kolonie heeft gewerkt en daar verder aan zijn karakteristiek stijl heeft geschaafd. 

Spirituele verdieping

Les Nabis nemen daarbij de afkeer van Gauguin voor het drukke en oppervlakkige leven in de grote stad over en gaan op zoek naar een vorm van verdieping. De cultuur van dat moment wordt vooral ervaren als banaal. Dat de geestelijke kant een grote rol speelde vinden we natuurlijk ook terug in de naam "de profeten". Spiritualiteit wordt in het werk gebracht door een aparte manier om de werkelijkheid in een stijl te gieten. Het onzichtbare, wat nu eenmaal belangrijk is in de spirituele wereld moest in de kunstwerken tot leven worden gebracht. Mystiek is daarbij uiteraard van groot belang.

Symbolisme en synthetisme

De onderstroming binnen het symbolisme die het synthetisme wordt genoemd kwam hier bij Les Nabis tot bloei. In zekere zin was de Les Nabis beweging wel een voorloper. Hun ideeën en aanpak zouden nog lang voortleven in de kunst.

De stijl van les nabis

De stijl van werken werd gekenmerkt door grote kleurvlakken in de oorspronkelijke kleuren. Van het mengen van de juiste natuurlijke kleuren moest men niet veel hebben. Ook werd er lustig geëxperimenteerd met allerlei verschillende materialen waar maar op te schilderen was.

 

Meer informatie over Team Jetje