maandag 4 februari 2019

Clair Obscur

Clair Obscur



Het doel van clair obscur

Clair Obscur is een manier van schilderen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een relatief donkere achtergrond waarbij het onderwerp van het schilderij extra fel verlicht wordt weergegeven om een extra dramatiek te verkrijgen.


Diepte en volume regelen in een schilderstuk

Clair obscur is een Franse term die verwijst naar dit spelen met licht en schaduw door een kunstenaar, met name in de schilderkunst. De clair obscur techniek wordt gebruikt om een gevoel van diepte en volume te creëren. Daarnaast is het bedoeld om het oog van de kijker door de compositie te leiden naar het belangrijkste deel van het kunstwerk.


Sturen van het menselijk oog

Het menselijk oog heeft namelijk als eigenschap dat het op zoek gaat naar het lichtste deel van de afbeelding. En dat verschijnsel kun je als kunstschilder dus gebruiken om dat ook in de door jou gewenste richting te sturen.


Toegepast door veel schilders

Kunstenaars als Rembrandt, Caravaggio en Georges de La Tour waren duidelijk bekend met dit fenomeen en staan bekend om hun vakkundige gebruik van clair obscur. Ook bij de klassieke Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw komen we deze manier van afbeelden nog wel eens tegen.


Ook bekend in de wereld van de fotografie, film en video

De term clair obscur kan ook worden gebruikt om een foto, film of video te beschrijven die de contrasten van licht en donker gebruikt om de gewenste sfeer te creëren.


Veel gebruikt in de Barok

De term wordt vaak geassocieerd de techniek veel tegen in de barokke schilderkunst en in het emotionalisme, waar de sfeer van een kunstwerk vaak een grote rol speelt.



 

Meer informatie over Team Jetje