donderdag 13 mei 2021

Andy Warhol

 

Andy Warhol 

"I wake up every morning. I open my eyes and think: here we go again"

"Don't think about making art, just get it done. Let everyone else decide if it’s good or bad, whether they love it or hate it. While they are deciding, make even more art."

"Art is what you can get away 
with."

"History books are being re-written all the time."

"The idea is not to live forever, it is to create something that will."

"If something's going to happen for you, it will, you can't make it happen. And it never does happen until you're past the point where you care whether it happens or not."

"I am a deeply superficial person "

"Sometimes people let the same problem make them miserable for years when they could just say, "So what". That's one of my favorite things to say. So what."

"They always say time changes things, but you actually have to change them yourself."

"I can never get over when you’re on the beach how beautiful the sand looks and the water washes it away and straightens it up and the trees and the grass all look great. I think having land and not ruining it is the most beautiful art that anybody could ever want to own."

"It does not matter how slowly you go so long as you do not stop."




Personalia

  • Geboortejaar 1928
  • Geboorteplaats Pittsburgh,Pennsylvania
  • Jaar van overlijden 1987

Biografie

Andy Warhol: De meester van de Pop-art

Andy Warhol werd in 1928 in Pittsburgh,Pennsylvania geboren. Niemand kon toen voorzien dat de nieuwe wereldburger het aangezicht van de moderne kunst en met name de pop-art zou gaan veranderen. Zijn eigenlijk naam was Andrew Warhola wat later werd veranderd in de meer artistieke naam Andy Warhol. Warhol zou de lijnen binnen de moderne kunst opnieuw trekken. En op hetzelfde moment andere lijnen juist laten vervagen. De werken van Andy Warhol worden tegenwoordig beschouwd als onbetaalbare verzamelobjecten. Zelfs replica's en kopieën worden gezien als kostbare toevoegingen aan ieder interieur.

Andy Warhol’s succes begon met zijn schilderijen van grootheden uit de wereld van de popmuziek waar hij in de jaren '60 mee begon. Ook allerlei iconen uit het dagelijkse leven kwamen aan de beurt. Warhol maakte zowel schilderijen als zeefdrukken. 

Een eerste serie bestond uit de afbeelding van een blik Campbells soep. Het op deze manier weergeven van alledaagse zaken had een grote invloed op de ontluikende pop-art uit die tijd. 

Warhol liet middels zijn werk de de mensen zien hoe geobsedeerd ze soms bezig waren met consumeren. En de beste manier om overdreven en obsessief gedrag zichtbaar te maken is met het overdreven weergeven van zaken, die iedereen uit zijn dagelijkse omgeving herkent maar waar normaal gesproken geen enkele aandacht aan geschonken zou worden. En naast de soepblikken van Campbells kwamen er bij Warhol ook andere merken langs zoals dozen met Brillo schuursponsjes, Coca Cola flessen en zelfs biljetten van 1 dollar.  

De wat afwijkende zeefdruktechniek die Warhol gebruikte (Engels: Silkscreening) maakte het mogelijk om meerdere afdrukken met verschillende kleuren en andere variaties te maken. Deze werken werden vaak weer gecombineerd tot een kleurige vorm van herhalen van hetzelfde thema. Ook dit was nieuw in de pop-art wereld van die tijd. Deze herhalende kunstvorm droeg eveneens bij aan zijn bekendheid.  

Toen zijn werk bekender begon te worden, verschoof Warhol zijn onderwerpen richting populaire personen uit uit die tijd. In die tijd ontstonden de bekende werken van Marilyn Monroe, Jackie Onassis en Elvis Presley. Warhol was min of meer op de top van zijn roem. Hij produceerde kunstwerken in een gigantisch tempo.

Zijn werk werd over de gehele wereld tentoongesteld. Als iemand door hem werd geportretteerd, werd deze persoon direct een icoon. Het werk van Andy Warhol werd wel steeds commerciëler van aard. Hij ging nog wel door met portretten van bijvoorbeeld Michael Jackson en Mick Jagger maar de herhalende stijl liet hij vallen. Warhol bleef zeer kleurrijke schilderijen maken maar deze maakten niet veel indruk op de kunstwereld meer.  

Warhol’s schilderijen waren nu niet meer gericht op de rijke en beroemde personen op de wereld. En hij ging op zoek naar alternatieve onderwerpen. Er kwam een serie schilderijen die zich meer richtte op de sociale aspecten van het leven. Evenals een serie over rampen en overlijden. Hierbij werd gebruik gemaakt van fotografie waarbij de foto's weer heftig bewerkt werden. Onderwerpen waren bijvoorbeeld racisme, auto-ongelukken, executies en dergelijke.De acceptatie en de populariteit van deze werken haalden het in de verste verte niet bij zijn eerdere werk. Maar het blijft wel een bewijs van zijn artistieke kwaliteiten.

Andy Warhol was een dierenliefhebber. En ook dat kwam in sommige series naar boven met sterk bewerkte foto's van katten en honden. De foto's daarvoor liet hij maken door gespecialiseerde fotografen. Warhol tilde hier bij zijn huisdieren dus duidelijk zwaar aan de kwaliteit.

De schilderijen en zeefdrukken van Andy Warhol zijn nog zeer gevraagd. Er worden grote bedragen voor neergeteld. Voor wie meer over Warhol wil weten is er het Andy Warhol museum in Pittsburgh, Pennsylvania.

De herhalingstechniek van Andy Warhol is nog altijd zeer geliefd voor bijvoorbeeld de vervreemding van foto's en fotoseries.  Er zijn vele hulpmiddelen op het internet te vinden om ieders foto's op deze manier te kunnen bewerken. Zie het voorbeeld hieronder: 


Warhol-achtige bewerking van een foto

Stromingen

Andy Warhol wordt tot het Postmodernisme gerekend.