dinsdag 4 mei 2021

Bonnard,Pierre

 

Bonnard,Pierre

Personalia

  • Geboortejaar 1867
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1947

Biografie

Wordt nog nader ingevuld

Vriendschap met Matisse


Pierre Bonnard en Henri Matisse waren goede vrienden. In gang gezet door zoiets simpels als een ansichtkaart van Amsterdam in 1925 die door Henri Matisse naar Pierre Bonnard werd verstuurd. De tekst was simpel: "Leve de schilderkunst. In vriendschap, Matisse". Deze eenvoudige kaart is het begin van een vriendschap. Een vriendschap die tot het einde van hun leven zou duren. 

De tweede wereldoorlog zorgt voor een onderbreking in de directe contacten. Beide kunstenaars zoeken tijdens de oorlogsjaren een vorm van isolement op. Een isolement dat ze niet eenvoudig valt en ze schrijven elkaar over de meest uiteenlopende zaken. Zeker als beide schilders ouder worden vallen vele collega's weg. Iets wat ook een bron van correspondentie is. Ook wisselen ze onderling schilderijen uit.

Kleur als doel op zich

Bonnard zag kleur als een doel op zich. Soms mengde hij een bijzondere kleur waarna hij deze op oudere werken aan ging brengen. Dit ging zo ver dat zelfs werken van hem die al in een museum hingen, niet veilig waren voor zijn aanpassingen. Bonnaard was één van de laatste echte impressionisten.

Stromingen

Pierre Bonnard wordt tot het Impressionisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Pierre Bonnard  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje