zondag 2 mei 2021

Arnico Aspertini

 

Arnico Aspertini 

Personalia

  • Geboortejaar 1475
  • Geboorteplaats Bologna
  • Jaar van overlijden 1552

Biografie


Arnico Aspertini was een Italiaanse kunstenaar uit de Renaissance, geboren rond 1470 in Bologna en overleden in 1552. Aspertini was een schilder en tekenaar die vooral bekend staat om zijn bijdragen aan de kunstwereld in de regio Emilia-Romagna in Italië tijdens de late 15e en vroege 16e eeuw.

Stijl en invloeden op het werk van Aspertini

Aspertini wordt geassocieerd met de hoogrenaissance. Hij was beïnvloed door kunstenaars als Raphael. Zijn stijl heeft een zekere expressieve intensiteit, die voor een groot deel ook wel toe te schrijven is aan zijn gebruik van levendige composities.

Werk

Arnico Aspertini heeft een verscheidenheid aan schilderijen en fresco's gemaakt. Een groot deel van zijn werk bestaat uit religieuze werken, portretten en mythologische taferelen. Aspertini was ook bedreven in het maken van tekeningen en schetsen. Deze dienden vaak als voorbereidende studies voor zijn schilderijen, een techniek die in deze tijd niet ongebruikelijk was. Opmerkelijk is dan wel dat ze bewaard gebleven zijn.

Samenwerkingen met Francesco Francia

Aspertini werkte samen met de gerenommeerde schilder Francesco Francia in Bologna. Deze samenwerking zal zeker bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van zijn eigen stijl en techniek.

Belangrijk werk


Een van zijn opmerkelijke werken van Arnico Aspertini is het altaarstuk "The Baptism of Christ." Hij schilderde dit voor de kathedraal van Bologna. Dit altaarstuk toont prima de vaardigheid van Aspertini in het weergeven van menselijke figuren en landschappen.

Invloed op latere kunstenaars

Hoewel Aspertini niet zo beroemd geworden is als sommige andere kunstenaars uit de Renaissance, heeft zijn werk wel degelijk invloed gehad op latere generaties kunstenaars. En dan vooral in de regio Emilia-Romagna.

Stromingen

Arnico Aspertini wordt tot het Manïerisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Arnico Aspertini is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje