zondag 2 mei 2021

Alma Tadema

 

Alma Tadema

Personalia

  • Geboortejaar 1836
  • Geboorteplaats Friesland
  • Jaar van overlijden 1912

Biografie Alma Tadema



Alma Tadema is in Friesland geboren.   Alma Tadema was vooral  populair in Engeland, waar hij bekendheid verwierf als lid van de Royal Academy of Arts. Alma Tadema maakte veel werk dat geïnspireerd was op  taferelen die duidelijk speelden in het midden- en verre oosten. Ook historische  taferelen waren daarbij te vinden, vaak afspelend in dezelfde regio,


Het werk van Alma Tadema is fel realistisch van stijl. De onderwerpen die hij schildert zijn vaak wat  decadent van aard. Deze onderwerpen worden wel zeer gedetailleerd weergegeven. Het werk van deze Friese kunstenaar  heeft  vaak een sensuele ondertoon. Maar omdat de Royal Academy of Arts en de  Victoriaanse tijd toch hele duidelijke kaders stelden blijft het daar allemaal wel binnen.  


Het werk van Tadema werd als kwalitatief zeer goed gezien maar de tragedie was, dat het eigenlijk niet meer paste in de tijd waarin het vervaardigd. Deze tijd, eind 1800, was de tijd van verandering en vernieuwing. Ook de technische innovatie vond zijn weg naar allerlei kunstvormen en daarin bleek het puur klassieke werk van Alma Tadema gewoon niet lekker meer te passen. 


De fabelachtige techniek van Alma Tadema speelde misschien nog wel op de meer traditionele Royal Academy of Arts een grote rol, maar daar buiten veel minder. Het publiek wilde en zocht naar vernieuwing. En die bood Alma Tadema hen helaas niet.

Alma Tadema is dan ook na zijn overlijden niet zo bekend meer gebleven als op basis van zijn oeuvre verwacht had mogen worden.

Stromingen

Alma Tadema wordt tot het Mediëvalisme, Estheticisme en Classicisme  gerekend.

  
Meer informatie over Team Jetje