zondag 2 mei 2021

Albrecht Altdorfer

 

Albrecht Altdorfer

Personalia

  • Geboortejaar 1480 
  • Geboorteplaats Regensburg
  • Jaar van overlijden 1538 in in Regensburg

Biografie

Wie was Albrecht Altdorfer

Albrecht Altdorfer was een Duitse schilder, graficus en architect uit de tijd van de Renaissance. Altdorfer werd geboren in de late 15e eeuw in Regensburg in Duitsland. Hij was een tijdgenoot en goede bekende van Albrecht Dürer.


Landschappen, historische en religieuze werken

Altdorfer is vooral bekend om zijn landschappen en historische en religieuze werken. Deze schilder wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Donauschool, een vrij losse groep kunstenaars die in het begin van de 16e eeuw in en rond de Donauvallei werkten.

Dramatisch gebruik van licht en schaduw

Altdorfers schilderijen kenmerken zich door hun dramatische gebruik van licht en schaduw, en de aandacht voor details. Albrecht Altdorfer was een van de eerste kunstenaars die gedetailleerde en realistische landschappen creëerde, onafhankelijk van figuren en verhalen.

Altdorfers invloed op latere landschapsschilders

Zijn werk had een aanzienlijke invloed op latere landschapsschilders. Hij stond ook bekend om zijn religieuze schilderijen, waaronder altaarstukken. Hierop werden meestal scènes uit de Bijbel afgebeeld. Hierbij legde de schilder vooral de nadruk op naturalistische details en een sterk gevoel voor realisme.

Slag van Alexander bij Issus

Een van de beroemdste werken van Altdorfer is "Slag van Alexander bij Issus" uit 1529, het wordt beschouwd als een van de eerste bekende landschapsschilderijen die afwijken van de traditionele religieuze scènes.

De strijd tussen Alexander de Grote en Darius III

De Slag bij Alexander bij Issus is gemaakt in 1529. Het toont de historische strijd tussen Alexander de Grote en Darius III van Perzië, die plaatsvond in 333 voor Christus in de regio Issus, in wat nu Turkije is.


Een van Altdorfers beroemdste werken

"De slag van Alexander bij Issus" wordt beschouwd als een van Altdorfers beroemdste werken. Het is ook één van de eerste bekende landschapsschilderijen. Het schilderij wordt ook beschouwd als een van de eerste grote werken van landschapskunst.

Olieverfschilderij op een paneel

"De slag van Alexander bij Issus" is een olieverfschilderij op een paneel en meet ongeveer 150 cm x 126 cm. Het schilderij staat bekend om zijn dramatische gebruik van licht en schaduw en zijn aandacht voor detail. Het staat ook bekend om zijn focus op het landschap, dat tot in detail wordt afgebeeld, met bergen, rivieren en bomen die allemaal met een hoge mate van realisme zijn weergegeven.

Meesterwerk van de Duitse Renaissance

Het wordt beschouwd als een meesterwerk van de Duitse Renaissance en een sleutelwerk van de Donauschool. Het schilderij wordt bewaard in de Alte Pinakothek, in München, Duitsland en is te zien voor het publiek.

Stromingen

Albrecht Altdorfer wordt tot de Renaissance en het Naturalisme gerekend.





 
 



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje