zondag 2 mei 2021

Alessandro Allori

 

Alessandro Allori

Personalia

  • Geboortejaar 1535
  • Geboorteplaats Florence
  • Jaar van overlijden 1607

Alessandro Allori

Biografie

Wie is Alessandro Allori

Alessandro Allori was een Italiaanse schilder die actie was aan het einde van het maniërisme en de vroege barok. Alessandro Allori was voornamelijk actief in Florence. Hij was een leerling van Agnolo Bronzino en was nauw verbonden met de in Florence toonaangevende Medici-familie.

Portretten en religieuze schilderijen

Allori staat bekend om zijn portretten en religieuze schilderijen. Zijn beroemdste werk is de "Chloris" Dit werk is een portret van een jonge vrouw. Het wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de late maniëristische stijl. Het is niet zeker wie op het schilderij is afgebeeld, maar er wordt aangenomen dat het een lid van een Florentijnse adellijke familie betreft.

Alessandro Allori

Achtergronden van het schilderij "Chloris"

Het schilderij staat bekend om zijn opvallende kleurgebruik. De rode jurk en blauwe sjaal van de oppas contrasteren tegen de donkere achtergrond. De houding van de afgebeelde vrouw is ook opmerkelijk. Ze heeft haar lichaam in een lichte hoek gedraaid en haar hoofd opzij gekanteld. Het effect hiervan is dat er een gevoel van beweging en levendigheid ontstaat. Het schilderij bevindt zich momenteel in de Galleria degli Uffizi in Florence, Italië.


De fresco's van Alessandro Allori

Alessandro Allori ook bekend om zijn werk aan de fresco's van de Cappella dei Principi in de basiliek van San Lorenzo, Florence.


Stromingen

Alessandro Allori wordt tot het Manïerisme gerekend

Extra informatie

Deze informatie over Alessandro Allori is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden






 
 




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje