maandag 10 mei 2021

Claude Monet

 Claude Monet

"Try to forget what objects you  have before you - a tree, a house, a field, or  whatever. Merely think, 'Here is a little square of  blue, here an oblong of pink, here a streak of  yellow,' and paint it just as it looks to you, the  exact colour and shape until it gives you your own  impression of the scene before you." 

"What keeps my heart awake is colorful silence."

"I can only draw what I see."

"I must have flowers, always, and always."




Amsterdam in de sneeuw. Claude Monet


Personalia

  • Geboortejaar 1840
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1926


Biografie

Monet werd geïnspireerd door de kunstenaar Eugéne Boudin. Deze kunstenaar raadde Monet aan om het atelier achter  zich te laten en in de open lucht te gaan schilderen. Een uitspraak van Boudin is deze was: "drie penseelstreken naar de natuur zijn meer waard dan twee dagen werk  aan de ezel in het atelier". Monet volgde deze raad op en wist zijn enthousiasme over te brengen op andere kunstenaars als Pissarro, Renoir, Sisley en Cézannne. Samen met Pissarro ging Monet aan het schilderen in de voorsteden van Parijs en later vertrok hij met Renoir naar Grenouillère, een vakantieoord buiten Parijs. Beiden maakten daar schilderijen op vrijwel dezelfde plaats maar de interpretatie van het onderwerp en de weergave daarvan bleken fors te verschillen. Monet stelde het licht centraal en Renoir de mensen die aanwezig waren. Op veel van zijn werken komt de boot van Monet terug. Deze kunstenaarsboot of studioboot is waarschijnlijk de basis geweest van veel schilderijen van Monet die op water geïnspireerd zijn. 

Monet in zijn studioboot

Monet werkte in Zaandam

Het bezoek van Claude Monet, de wereldberoemde impressionist, in 1871 aan Zaandam wordt door vele kunstkenners als heel bijzonder beschouwd. Monet werd geïnspireerd door het Zaandam van de houten schepen en de vele windmolens. Hij maakte er een ontwikkeling door die zijn werk én de schilderkunst voor altijd heeft beïnvloed. Monet had trouwens iets met windmolens. Monet schilderde deze niet alleen in Zaandam maar ook in Rijnsburg waar korenmolen "De Vlinder" aan de Oegstgeesterweg te Rijnsburg (gemeente Katwijk), die uiteindelijk in 1935 is gesloopt, het onderwerp was.

Claude Monet, een boomgaard in het voorjaar



Bekende werken

Waterlelie landschappen uit ca 1920.

Een opmerkelijk soort landschappen omdat er behalve water, spiegelingen en waterlelies geen echt landschap te zien is

Stromingen

 Claude Monet wordt tot het Impressionisme gerekend.

Clifftop Walk at Pourville



Meer informatie over Team Jetje