maandag 10 mei 2021

Andrea Mantegna

 

Andrea Mantegna

Personalia

  • Geboortejaar 1431
  • Geboorteplaats Venetië
  • Jaar van overlijden 1506

Biografie


Wie is Andrea Mantegna

Andrea Mantegna werd geboren in 1431 in de Republiek Venetië en begon zijn artistieke carrière als leerling van Francesco Squarcione, een Paduaanse schilder. Hij ontwikkelde al snel zijn eigen stijl, die sterk werd beïnvloed door klassieke kunst en het werk van eerdere meesters zoals Donatello en Paolo Uccello. Andrea Mantegna staat bekend om zijn zeer gedetailleerde en realistische schilderijen, die vaak complexe perspectieven en dramatische contrasten van licht en schaduw bevatten.


Mantegna begon met altaarstukken en fresco's

Mantegna's vroege werken omvatten altaarstukken en fresco's voor kerken in Padua en Mantua. Hij was ook een bekwaam graveur en produceerde verschillende series prenten, waaronder de "Slag van de zeegoden" en "Triomfen van Caesar".


Hofschilder van de markies van Mantua

In 1460 werd hij benoemd tot hofschilder van Ludovico Gonzaga, de markies van Mantua, en hij werkte de rest van zijn carrière voor de familie Gonzaga. Hij creëerde veel werken voor het hertogelijk paleis in Mantua, waaronder de beroemde fresco's in de Camera degli Sposi, die scènes uit het leven van de familie Gonzaga weergeven.


Mantegna was een invloedrijk kunstenaar

Mantegna's invloed op de kunst van zijn tijd was aanzienlijk en zijn werk had een grote invloed op de ontwikkeling van de renaissancekunst in Noord-Italië. Kunstenaars als Correggio, Titiaan en Tintoretto werden allemaal beïnvloed door zijn stijl.


Belangrijke bijdrager aan de vroege renaissancekunst

Mantegna stierf in 1506 in Mantua en zijn werk wordt beschouwd als een van de belangrijkste bijdragers aan de vroege renaissancekunst in Noord-Italië. Mantegna was een van de meest veelzijdige en invloedrijke kunstenaars van zijn tijd


Stromingen

Andrea Mantegna wordt tot de volgende stromingen gerekend:


 

Extra informatie

Deze informatie over Andrea Mantegna is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje