dinsdag 4 mei 2021

Andrea del Castagno

 

Andrea del Castagno

Personalia

  • Geboortejaar 1418
  • Geboorteplaats Florence
  • Jaar van overlijden 1457

Biografie



Andrea del Castagno



Wie was Andrea del Castagno

Andrea del Castagno was een belangrijke Italiaanse schilder uit de vroege Renaissance, die voornamelijk actief was in Florence, Italië.


Werker met perspectief en clair-obscur

Castagno werd geboren in 1421 en stierf in 1457. Hij was een van de meest prominente schilders van zijn generatie en stond bekend om zijn vermogen om krachtige en dramatische beelden te creëren. Hij had daarbij een sterk gevoel voor realisme. Verder werd zijn werk gekenmerkt door het werken met clair-obscur ofwel het gebruik van contrasten tussen licht en donker. En hij maakte dankbaar gebruik van de in zijn tijd recent ontdekte theorie van het lineaire perspectief.


Pionier van een nieuwe artistieke stijl

Andrea del Castagno wordt beschouwd als een van de pioniers van de nieuwe artistieke stijl die ontstond tijdens de vroege Renaissance, gekenmerkt door het gebruik van perspectief, realisme en een duidelijke focus op de menselijke vormen.


Fresco van het Laatste Avondmaal

Een van de beroemdste werken van Andrea del Castagno is een fresco van het Laatste Avondmaal in de refter van het Dominicaanse klooster van San Egidio in Florence. Dit fresco wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de renaissanceschilderkunst. Castagno schilderde ook fresco's in de basiliek van Sant'Apollonia in Florence.


Andrea del Castagno

Getalenteerd portretschilder

Del Castagno stond ook bekend om zijn portretten. Zijn portretten worden beschouwd als enkele van de meest realistische en expressieve van de periode.


Een kunstenaar met veel invloed op zijn tijdgenoten

Del Castagno werkte ook als leraar en had veel leerlingen, waaronder Domenico Veneziano en Francesco Squarcione. Hij had mede daardoor een grote invloed op veel van de kunstenaars van zijn tijd, en zijn werk speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vroege renaissance stijl. Hij overleed in 1457 op 36-jarige leeftijd, wat zijn artistieke carrière relatief kort maar intens maakt.


Stromingen

Andrea del Castagno wordt tot de volgende stromingen gerekend.


 

Extra informatie

Deze informatie over Andrea del Castagno is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje