zondag 2 mei 2021

Giuseppe Arcimboldo

 

Giuseppe Arcimboldo 

Personalia

  • Geboortejaar 1527
  • Geboorteplaats Milaan
  • Jaar van overlijden 1593

Biografie

Wie was Giuseppe Arcimboldo

Giuseppe Arcimboldo was een Italiaanse schilder en illustrator, vooral bekend om zijn fantasierijke portretkoppen. Arcimboldo werd in 1527 in Milaan geboren en overleed er in 1593. Giuseppe Arcimboldo was actief tijdens de late renaissanceperiode en stond bekend om zijn unieke en fantasierijke stijl.

De jonge jaren van Giuseppe Arcimboldo

Arcimboldo begon zijn carrière alsleerling van zijn vader. Die was schilder en decorateur was. Later werkte Giuseppe in verschillende steden in Italië, waaronder Milaan, Venetië en Praag. Zijn vroege werk bestond voornamelijk uit religieuze schilderijen en portretten, maar later wendde hij zich tot het creëren van zijn beroemde samengestelde portretkoppen.

De unieke vormgeving van zijn portretten

De portretten van Arcimboldo waren opgebouwd uit verschillende voorwerpen en materialen zoals fruit, groenten, bloemen, vissen, boeken en andere alledaagse voorwerpen. Deze werden door hem zo gerangschikt dat het geheel een herkenbaar menselijk gezicht ging vormen. Hij creëerde op deze manier verschillende reeksen portretkoppen, waaronder de Vier Jaargetijden, de Elementen en de Deugden.

Het werk van Giuseppe Arcimboldo als hofschilder

Arcimboldo's werk stond hoog aangeschreven tijdens zijn leven en hij had veel opdrachtgevers, waaronder keizer Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk, die een fervent verzamelaar van zijn werk was. Hij was ook een officiële hofschilder voor Rudolf II en werd aangesteld als hofschilder voor Maximiliaan II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. De werken van Arcimboldo werden ook beschouwd als een vorm van visuele woordspelingen. Ze waren niet bedoeld om letterlijk te worden genomen. Uiteindelijk was zijn werk meer een vorm van satire en kritiek op de samenleving. Vandaag zouden we over een soort cartoon gesproken hebben.


Een verkenning tussen kunst en realiteit

Arcimboldo's werk wordt vandaag de dag nog steeds bewonderd om zijn unieke en fantastische stijl. Zijn verkenning van de relatie tussen kunst en realiteit was uniek, zeker voor die tijd. Het werk is ook beschouwd als een vroege weergave van het surrealisme. Zijn werk heeft daarmee vele andere kunstenaars beïnvloed. Bekende namen zijn Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. De nalatenschap van Arcimboldo wordt ook gevierd in de stad Milaan, waar in 2011 een museum gewijd aan zijn werk werd geopend.

Stromingen

Giuseppe Arcimboldo wordt tot het Manïerisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Giuseppe Arcimboldo is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje