zondag 2 mei 2021

Angelico

 

Angelico

Personalia

  • Geboortejaar 1395
  • Geboorteplaats Vicchio, Toscane, Italië
  • Jaar van overlijden 1455

Biografie



Wie was Angelico

Angelico (geboren als Guido di Pietro) was een Italiaanse schilder, prior, en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege Renaissance. Hij werd geboren in Vicchio, Toscane, Italië in 1395 en stierf in Rome, Italië in 1455. Hij was een Dominicaanse broeder en zijn religieuze roeping had grote invloed op zijn kunst.


Angelico is begonnen als verluchter van manuscripten

Angelico begon zijn artistieke carrière als verluchter van manuscripten, voordat hij verder ging met het schilderen van fresco's en altaarstukken. Zijn stijl werd sterk beïnvloed door het werk van eerdere meesters zoals Giotto en de internationale gotische stijl. Hij staat bekend om zijn serene en contemplatieve afbeeldingen van religieuze figuren en scènes, die worden gekenmerkt door hun delicate kleuren, ingewikkelde details en expressieve gebaren.


Angelico was actief in Florence en Rome

vHij was voornamelijk actief in Florence en Rome, en zijn beroemdste werken zijn de frescocycli in het klooster van San Marco in Florence en in de cellen van het klooster van San Giovanni in Laterano in Rome. Zijn werken op deze twee plaatsen worden beschouwd als meesterwerken uit de vroege Renaissance en een voorbeeld van hoe een kunstenaar zijn spiritualiteit kan uitdrukken door middel van kunst.

Portretten die uitblonken door eenvoud en zuiverheid

vNaast zijn religieuze schilderkunst schilderde Fra Angelico ook portretten, zoals "Portret van een man", en deed hij ook wat paneelschilderingen, zoals de "Madonna met kind". Zijn schilderijen werden gekenmerkt door hun eenvoud, sereniteit en zuiverheid. Hij was een meester in het gebruik van kleur, licht en compositie.

Belangrijke schilder van de vroege Renaissance

Fra Angelico's werk was zeer invloedrijk en zijn gebruik van kleur, licht en compositie was een belangrijke ontwikkeling in de vroege renaissancekunst. Zijn werk werd bewonderd door vele kunstenaars, waaronder Fra Bartolomeo, Perugino en Raphael. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de vroege Renaissance en zijn werk wordt vandaag de dag nog steeds bestudeerd en bewonderd.


Angelico is de patroonheilige van kunstenaars

Hij werd heilig verklaard door paus Johannes Paulus II in 1982, en hij wordt beschouwd als een patroonheilige van kunstenaars.


Stromingen

Angelico wordt tot de volgende stromingen gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Angelico  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje