zondag 2 mei 2021

Andrea Appiani

 

Andrea Appiani 

Personalia

  • Geboortejaar 1754
  • Geboorteplaats Milaan
  • Jaar van overlijden 1817

Biografie

Wie was Andrea Appiani

Andrea Appiani was een Italiaanse neoklassieke schilder, actief in Milaan, Venetië en Oostenrijk tijdens de late 18e en vroege 19e eeuw. Hij wordt beschouwd als een van de toonaangevende kunstenaars van het begin van de 19e eeuw in Lombardije.

Sterk beïnvloeding door de neoklassieke stijl

Andrea Appiani werd geboren in Milaan in 1754 en begon zijn artistieke opleiding op jonge leeftijd onder leiding van zijn vader, die ook kunstschilder was. Later studeerde hij bij de prominente Italiaanse kunstschilder Giuseppe Piermarini. Andrea Appiani werd sterk beïnvloed door de neoklassieke stijl, die destijds populair was in Milaan. Hij vestigde zich al snel als een prominent figuur in de kunstscene van de stad en werd lid van de Accademia di Belle Arti di Brera in 1776.

Andrea Appiani werd benoemd tot hofschilder

In 1796 werd hij benoemd tot hofschilder van de Habsburgers in Wenen en later van Napoleon Bonaparte. Hij schilderde vele portretten van Napoleon en zijn familie, evenals historische en mythologische scènes. Appiani's werken uit deze periode worden gekenmerkt door hun aandacht voor detail, dramatische belichting en kleurgebruik.


Hoogleraar aan de Academie voor Schone Kunsten

Na de val van Napoleon keerde Appiani terug naar Milaan, waar hij bleef werken als schilder en leraar. In 1810 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Academie voor Schone Kunsten in Milaan. Hij stierf in Milaan in 1817 en liet een groot oeuvre achter dat niet alleen schilderkunst omvat, maar ook fresco's, tekeningen en prenten.


De Kunst van het portretten schilderen

Appiani werd bekend om zijn verfijnde portretten van vooraanstaande persoonlijkheden uit zijn tijd. Hieronder vielen Napoleon Bonaparte, keizerin Joséphine, paus Pius VII en talloze andere adel en politici. De portretten van Andrea Appiani straalden een tijdloze elegantie uit. Ze werden gesteuned door zorgvuldig bestudeerde composities en waren opgebouwd met gracieuze penseelstreken. Appiani had het vermogen om het innerlijke karakter van zijn onderwerpen vast te leggen. En dat gaf zijn portretten een diepgaande menselijkheid mee.

Zijn ontmoeting met Napoleon

Een van de meest opvallende hoogtepunten in Appiani's carrière was zijn ontmoeting met de Franse keizer Napoleon Bonaparte. De kunstenaar kreeg de eer om Napoleon te portretteren. Dit resulteerde in een reeks indrukwekkende schilderijen, die de keizerlijke majesteit van Napoleon vastlegden. Deze portretten werden door Napoleon zelf zeer gewaardeerd. En diens bekendheid droeg daarmee ook bij aan de bekendheid van Appiani in heel Europa.


Historische en mythologische schilderijen

Naast zijn portretten was Andrea Appiani ook bekend om in het schilderen van historische en mythologische taferelen. De werken van Andrea Appiani kenmerkten zich door een sterke nadruk op de neoklassieke idealen. Denk daarbij aan harmonie, symmetrie en vormen van idealisatie. De historische schilderijen, zoals "De Slag bij Lodi," getuigen van een meesterlijke vaardigheid in het vastleggen van heroïsche momenten met een evenwichtige compositie en uitgebalanceerde kleuren.

Verspreiding van het werk van Andrea Appiani

De werken van Andrea Appiani zijn te vinden in musea en galerieën over de hele wereld, waaronder het Louvre in Parijs, de Galleria d'Arte Moderna in Milaan en de Gallerie dell'Accademia in Venetië.

Conclusie

Andrea Appiani was een meester in het maken van portretten van zijn tijdgenoten. Hij wist hen weer te geven met veel elegantie en grandeur.
Uit zijn kunstwerken blijkt nog steeds zijn grote talent. Appiani had duidelijk gevoel voor esthetiek en het vermogen om de idealen van de neoklassieke beweging in zijn werk uit te laten komen. Andrea Appiani's nalatenschap zal voortleven als een van de prominente figuren in de rijke geschiedenis van de Italiaanse kunst.


Stromingen

Andrea Appiani wordt tot het Neo-classicisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Andrea Appiani is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje