zaterdag 18 april 2020

Installation art

Installation art

Kunst gemaakt voor een ruimte en een beleving

We spreken van installation art bij speciaal voor een bepaalde ruimte gemaakt kunstwerk, meestal voor een expositie of tentoonstelling. Naderhand wordt het kunstwerk weer afgebroken hoewel het soms voorkomt dat ze door verzamelaars worden gekocht en toch elders wel weer opgebouwd. Belangrijk is daarbij het beleven van de ruimte en de kunst door de bezoeker.

De bezoeker kan deel uit gaan maken van het kunstwerk

Het is niet ongebruikelijk dat een installation art kunstwerk een complete ruimte van de zaal van een museum of expositieruimte beslaat. Vaak moet degene die het kunstwerk wil bekijken zich er helemaal in begeven. Hij of zijn wordt daarbij soms zelf een onderdeel van het kunstwerk. Maar er komen ook kunstwerken voor die zo kwetsbaar zijn dat ze alleen vanaf een afstand bekeken kunnen worden.

Je moet installation art als één geheel ondergaan

Kenmerken bij installation art is dat je het als één geheel moet ondergaan. Ook al is het opgebouwd uit op zich staande delen, bijvoorbeeld een collectie aparte kunstwerken. Het moet een eenheid vormen en die eenheid moet als zodanig zichtbaar en merkbaar zijn. Er mag geen gevoel van verschil ontstaan. Installion art werkt alleen voor mensen die het willen bekijken vanuit die eenheid en de bereid zijn om zich als het ware in het kunstwerk onder te dompelen. Alles draait om de kijker. De belangrijkste persoon van het kunstwerk.

Een bekende artiest bij deze kunstvorm is Allan Kaprow die rond 1957 met dit soort kunstvormen begon.

Je kunt er alle materialen in gebruiken

Het mooie van installation art is dat je er letterlijk alles in kunt gebruiken. Zelf conceptuele kunst krijgt hier mogelijkheden mee. Ook video, werken met licht en geluid behoort tot de mogelijkheden. Het gebruik van licht en geluid is eigenlijk voor het grootste deel ook wel voorbehouden aan de installation art.


 

Meer informatie over Team Jetje