donderdag 5 oktober 2023

Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat

I don't listen to what art critics say. I don't know anybody who needs a critic to find out what art is.

I cross out words so you will see them more; the fact that they are obscured makes you want to read them.


Personalia

  • Geboortedatum 22 december 1960
  • Geboorteplaats Brooklyn, New York
  • Datum van overlijden 12 augustus 1988

Biografie

Jean-Michel Basquiat was een bekende Amerikaanse kunstenaar die in de jaren 1980 bekendheid verwierf vanwege zijn kenmerkende stijl. Basquiat is belangrijk door zijn bijdragen aan de neo-expressionistische beweging. Basquiat werd geboren op 22 december 1960 in Brooklyn, New York. Hij overleed op tragische wijze op jonge leeftijd op 12 augustus 1988. Basquiat had dus een korte maar invloedrijke carrière. Hij liet een onuitwisbare indruk achter op de kunstwereld.


Basquiat's jeug en achtergrond

Basquiat was van Haïtiaanse en Puerto Ricaanse afkomst. Hij groeide op in Brooklyn. De jeugd van Jean-Michel werd gekenmerkt door een chaotisch gezinsleven. Hij vond daarbij zelf een uitweg door zich te gaan verdiepen in de kunst. Hij verliet de middelbare school op 17-jarige leeftijd om zich aan die kunst te gaan wijden. Jean-Michel Basquiat begon zijn artistieke reis door graffiti-kunst te maken. Hij gebruikte daarbij het pseudoniem "SAMO."


Zijn overgang naar de beeldende kunst

In de late jaren 1970 en vroege jaren 1980 maakte Basquiat de overgang van graffiti naar beeldende kunst. Dat leverde Basquiat de nodige erkenning en aandacht vanuit de kunstwereld op voor zijn unieke stijl. Hij combineerde tekst, symbolen en beeldmateriaal en gebruikte daarbij variaties op acrylverf, olieverf en "mixed media" op verschillende materialen. Zo gebruikte hij doek, hout en allerlei gevonden voorwerpen.


De iconische kunststijl van Jean-Michel Basquiat

Het werk van Basquiat behandelt van thema's als ras, identiteit, sociale ongelijkheid en de menselijke conditie. Basquiate haalde voor zijn kunst dan ook inspiratie uit een breed scala aan invloeden. Denk daarbij aan de Afrikaanse, Caribische en Afro-Amerikaanse cultuur. Maar ook verwijzingen naar de populaire cultuur en kunstgeschiedenis zijn in zijn werk terug te vinden.


Opkomst naar Bekendheid

Basquiat verwierf snel erkenning in de kunstscene van New York. In 1981 werd hij de jongste kunstenaar die deelnam aan de Documenta in Kassel, Duitsland. De Documentatie is een toonaangevende tentoonstelling op het gebied van moderne kunst en deelname zal de carrière van Jean-Michel Basquiat zeker een duw in de goede richting hebben gegeven.


Samenwerkingen met andere kunstenaars

Basquiat had een nauwe relatie met medekunstenaar Andy Warhol. Ze werkten samen aan verschillende projecten. Hun samenwerking bracht de popart van Warhol samen met de rauwe stijl van Basquiat wat weer tot verrassende combinaties leidde.


De tragische dood van Jean-Michel Basquiat

Het leven van Basquiat werd gekenmerkt door worstelingen met drugsverslaving en de druk van de roem. Hij stierf op tragische wijze aan een heroïne-overdosis op 27-jarige leeftijd, wat bijdroeg aan de mythe rondom zijn korte maar invloedrijke carrière. Het werk van Basquiat blijft ondanks de korte tijd dat hij actief kunstenaar was, een diepgaande invloed uitoefenen op de hedendaagse kunst en cultuur. Zijn vermogen om complexe sociale en culturele kwesties aan te pakken via zijn kunst draagt daar zeker aan bij.

Stromingen

Jean-Michel Basquiat wordt tot het conceptualisme gerekend.

Extra informatie over Jean-Michel Basquiat

Deze informatie over Jean-Michel Basquiat is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje