dinsdag 11 mei 2021

Antonio Pollaiulo

Antonio Pollaiulo, 

Personalia

  • Geboortejaar 1431
  • Geboorteplaats Florence
  • Jaar van overlijden 1498

Biografie


Wie was Antonio Pollaiuolo

Antonio del Pollaiuolo, ook bekend als Antonio Pollaiuolo, was een Italiaanse renaissanceschilder, beeldhouwer, graveur en goudsmid, die in 1431 in Florence werd geboren en in 1498 stierf. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de vroege Renaissance. Het werk van Pollaiuolo staat bekend om zijn dynamische composities, aandacht voor detail en vaardigheid in meerdere media.


De beginnende carrière van Antonio Pollaiuolo

Pollaiuolo begon zijn carrière als goudsmid en wendde zich later tot schilderen, beeldhouwen en graveren. Hij werd sterk beïnvloed door de kunst van de klassieke oudheid en het werk van zijn tijdgenoot Andrea del Verrocchio. Pollaiuolo stond bekend om zijn bekwame gebruik van lijnen en zijn vermogen om dynamische composities te maken die een gevoel van beweging en actie overbrengen. Hij was ook een van de eerste kunstenaars die de techniek van het graveren gebruikte om zijn eigen werk te reproduceren.


Bekende werken van Antonio Pollaiuolo

Pollaiuolo's beroemdste werken zijn zijn schilderij "De slag van de naakten" en zijn sculpturen Het martelaarschap van Sint Sebastiaan en Hercules en Antaeus zijn eveneens bekend. Pollaiuolo was ook een productieve graficus en veel van zijn gravures waren wijd verspreid en zeer invloedrijk. Hij werkte ook aan vele opdrachten voor de Medici-familie en andere belangrijke beschermheren in Florence.


Realisme en anatomische nauwkeurigheid

Zijn werk stond ook bekend om zijn realisme en anatomische nauwkeurigheid, met name in zijn afbeeldingen van het menselijk lichaam. Hij verkende ook het thema van mythologie en klassieke verhalen en gebruikte ze als inspiratie voor zijn werken. Zijn werk had ook een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de kunst in de vroege Renaissance periode, en zijn vaardigheid in meerdere media werd zeer gerespecteerd. Zijn invloed is terug te zien in het werk van vele latere kunstenaars zoals Sandro Botticelli en Albrecht Dürer.


Stromingen

Antonio Pollaiulo wordt tot de Renaissance en het Classicisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Antonio Pollaiulo is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje