vrijdag 7 mei 2021

Adolph Gottlieb

 

Adolph Gottlieb,

Personalia

  • Geboren op 14 maart 1903 in New York
  • Overleden 4 maart 1974, eveneens in New York

Biografie

Adolph Gottlieb was een Amerikaanse schilder en beeldhouwer die tot het abstract-expressionisme wordt gerekend. Hij is vooral bekend uit de wereld van het zogenaamde Color Field-schilderen en daarbij wordt hij beschouwd als een van de vroegste Color Field-schilders omdat hij al in 1943 experimenteerde in deze richting. Adolph Gottlieb mag zich daarbij in gezelschap rekenen van Mark Rothko en Barnett Newman.

In de jaren twintig van de 20e eeuw studeerde Adolph Gottlieb Art Students League en op de Parsons School voor Design in New York. Na zijn studietijd ging hij richting Europa. Zo trok Gottlieb enkele jaren door Duitsland en Frankrijk. In deze landen legde hij contacten met de surrealisten. Deze surrealisten versterkten Gottliebs ideeën dat kunst een sterke verbinding kon hebben met het onbewuste, een denkrichting die we rond deze tijd wel vaker tegen komen.

Terug in Amerika nam hij dit achtergrond idee als basis voor zijn verdere werken waar hij 1941 aan begon. Deze werken noemde hij "Pictographs". Dit is een naam die verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten, de Indianen. Hun fantasiebeelden werkten inspirerend op het werk van Gottlieb.

Gottlieb vond broeders in de kunst bij Mark Rothko en Ad Reinhardt. Ze vormden een duidelijk herkenbaar trio binnen de grotere wereld van het  abstract-expressionisme, dat vooral in New York de nodige aanhang had weten te verwerven. Color Field painting speelde daarbij een grote rol. Dit vooral omdat ze daar een bepaalde dramatiek mee wilden bereiken. De keuze voor abstracte kunst kwam vooral door het streven naar een universele kunstvorm. De grote platte, gekleurde vlakken Color Field painting mogen inderdaad vrij universeel worden genoemd. Één en ander werd in een aantal manifesten vastgelegd.

In een later stadium experimenteerde Gottlieb als één van de weinige kunstenaars uit het abstract-expressionisme ook met driedimensionale vormgeving. Hij gebruikte hierbij zijn eigen schilderijen als inspiratie en basis voor zijn sculpturen.

Stromingen

Adolph Gottlieb wordt tot een van de eerste kunstenaars uit het Abstract-expressionisme gerekend.

 

Veel werk van Gottlieb is te vinden op https://www.wikiart.org/en/adolph-gottlieb 





 
 



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje