dinsdag 11 mei 2021

Gerrit Rietveld

 

Gerrit Rietveld

Personalia

  • Geboortejaar 1888
  • Geboorteplaats Utrecht
  • Jaar van overlijden 1964

Biografie

Gerrit Rietveld, geboren op 24 juni 1888 in Utrecht en overleden op 25 juni 1964, was een invloedrijke Nederlandse architect en beroemd geworden meubelontwerper. Gerrit Rietveld staat bekend om zijn bijdragen aan de moderne architectuur en ontwerpbewegingen. Gerrit Rietveld is vooral bekend geworden met zijn werk voor de "De Stijl"-beweging.

De Stijl:

Gerrit Rietveld was een van de belangrijkste leden van De Stijl. Dit was een kunstbeweging die in Nederland actief was aan het begin van de 20e eeuw en voortkwam uit ee tijdschrift met dezelfde naam. De beweging "De Stijl" streefde naar abstractie en vereenvoudiging in kunst, architectuur en design. Zaken die in deze tijd van de moderne kunst werden verwacht. Het werk van Rietveld's werk werd sterk beïnvloed door de principes van De Stijl. Voorbeelden van die principes waren het gebruik van primaire kleuren, geometrische vormen en asymmetrie. Composities leken uit de techniek en de industrie te komen. Een voorbeeld waarin "De Stijl" tot uiting komt is de Rietveldstoel

De Rood-blauwe Rietveldstoel

Een van de meest iconische ontwerpen van Rietveld is de Rood-blauwe stoel, doe ook bekend is komen te staan als de Rietveldstoel. Rietveld ontwierp deze stoel in 1917. De Rietveldstoel is een voorbeeld van de zeer radicale benadering van De Stijl. Het zitcomfort kwam op de tweede plaats maar er werd driftig gebruik gemaakt van strakke rechte lijnen, vlakke oppervlakken en uiteraard de primaire kleuren rood, blauw en geel. De Rietveldstoel wordt vaak beschouwd als een icoon van modernistisch meubelontwerp en is veel geïmiteerd. Naast deze Rood-blauwe stoel ontwierp Rietveld vele andere meubelstukken met een modernistische uitstraling

Het Schröderhuis in Utrecht

Rietveld ontwierp in 1924 het beroemde Schröderhuis in Utrecht. Dit Schröderhuis huis wordt beschouwd als een toonbeeld van de modernistische architectuur. Het huis is opmerkelijk vanwege zijn open plattegrond, het gebruik van beweegbare wanden en geheel in de traditie van "De Stijl" het gebruik van primaire kleuren.

Het Schröderhuis van Gerrit Rietveld in de stad Utrecht
Het Schröderhuis van Gerrit Rietveld in de stad Utrecht (Bron Google Streetview)


Invloed van Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld heeft een blijvende invloed gehad op de moderne architectuur en het meubelontwerp. Zijn werk blijft een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse en internationale designbewegingen. Veel invloeden leven vandaag de dag nog door in het werk van kunstenaars, ontwerpers en architecten uit de 21e eeuw.

Stromingen

Gerrit Rietveld wordt tot het Neoplasticisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Gerrit Rietveld  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje