dinsdag 11 mei 2021

Andrea Pozzo

 

Andrea Pozzo

Personalia

  • Geboortejaar 1642
  • Geboorteplaats Trento, Italië
  • Jaar van overlijden 1709

Biografie



Wie was Andrea Pozzo

Andrea Pozzo was een prominente Italiaanse schilder, architect en toneelontwerper van de barokperiode, bekend om zijn meesterlijke gebruik van illusionistische schilderkunst en architectonisch ontwerp. Hij werd geboren in Trento, Italië in 1642 en stierf in Wenen, Oostenrijk in 1709. Hij was een jezuïetenpriester en zijn religieuze roeping had grote invloed op zijn kunst en architectuur.


Pozzo werkte graag met dieptewerking

Pozzo begon zijn carrière als schilder en werd al snel bekend om zijn vaardigheid in het maken van illusionistische fresco's en plafondschilderingen. Hij was vooral geïnteresseerd in het gebruik van perspectief en zijn werken bevatten vaak complexe en zeer gedetailleerde scènes die de illusie van diepte en driedimensionaliteit op een plat oppervlak creëerden. Pozzo was ook een bekwaam architect en ontwierp verschillende kerken, waaronder de kerk van Sint Ignatius van Loyola in Rome en de kerk van Sint-Carolus Borromeus in Wenen.


De illusionistische koepel

Pozzo is het meest bekend om zijn meesterwerk "De glorie van Sint Ignatius",  een fresco in de kerk van Sint Ignatius van Loyola in Rome, Hier schilderde hij een enorme illusionistische koepel , die de indruk van een open hemel gaf, compleet met wolken, God en de engelen in het midden. Ook vinden we heiligen in de wolken terug. Dit fresco wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende voorbeelden van trompe-l'oeuil en anamorfosekunst van de barokperiode.


Handboek voor schilders en architecten

Andrea Pozzo schreef ook het boek "Perspectiva Pictorum et Architectorum" (Perspectief van schilders en architecten), dat in 1693 werd gepubliceerd. Het boek werd een referentie werd voor veel Europese kunstenaars van die tijd.


Pozzo's dieptewerking was beroemd

Pozzo's werk was zeer invloedrijk en zijn gebruik van perspectief en illusionisme was in die tijd een belangrijke ontwikkeling in de barokke kunst. Het werk van Pozzo werd bewonderd door vele kunstenaars, waaronder Tiepolo, Canaletto en de jonge Filippo Juvarra. Andrea Pozzo wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders en architecten van de barokperiode.


Stromingen

Andrea Pozzo wordt tot het Sektarisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Andrea Pozzo is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje