zaterdag 8 mei 2021

Angelica Kaufmann

 

Angelica Kaufmann

Personalia

  • Geboortejaar 1741
  • Geboorteplaats Chur, Zwitserland
  • Jaar van overlijden 1807

Biografie



Wie was Angelica Kauffmann

Angelica Kauffmann was een van de meest succesvolle en hoog aangeschreven vrouwelijke kunstenaars van haar tijd. Haar werk wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de neoklassieke beweging.


Belangrijke bijdragen aan de neoklassieke beweging

Angelica Kauffmann was een in Chur, Zwitserland geboren schilder en kunstenaar die actief was in de late 18e eeuw. Ze was een van de meest succesvolle en hoog aangeschreven vrouwelijke kunstenaars van haar tijd, en haar werk wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de neoklassieke beweging.


Angelica Kauffmann was al op jonge leeftijd bekend

Kauffmann begon haar artistieke carrière op jonge leeftijd en was al bekend tegen de tijd dat ze in haar tienerjaren was. Ze werd opgeleid in verschillende media, waaronder schilderen, tekenen en beeldhouwen, en haar werk werd beïnvloed door de klassieke kunst van het oude Griekenland en Rome. Ze was ook een getalenteerde muzikant en zangeres, en verwerkte deze interesses vaak in haar kunst.


Lid van de Royal Academy of Arts

In 1766 verhuisde ze naar Londen en werd lid van de Royal Academy of Arts, waar ze de eerste vrouw was die als geassocieerd lid werd gekozen. Ze was ook lid van de Accademia di San Luca in Rome. Ze reisde veel door Europa en haar werk was zeer gewild bij rijke opdrachtgevers en verzamelaars.


Kaufmann was een hoog aangeschreven vrouwelijke kunstenaar

Kauffmann's werk wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de neoklassieke beweging, en ze was een van de meest succesvolle en hoog aangeschreven vrouwelijke kunstenaars van haar tijd. Ze stond bekend om haar portretten, geschiedenisschilderijen en decoratieve werken, en haar werk werd vaak gunstig vergeleken met dat van haar mannelijke tijdgenoten zoals Joshua Reynolds en Jacques-Louis David. Ze was ook een zeer gerespecteerde lerares en veel jonge vrouwelijke kunstenaars studeerden bij haar.


Kauffmann had veel bekende opdrachtgevers

Enkele van haar beroemdste werken zijn "The Vestal Virgin Tuccia" en "The Death of Cleopatra". Haar werk werd erkend als een van de beste van haar tijd, en ze werkte veel in opdracht van de meest prominente en machtige mensen van haar tijd, waaronder Marie Antoinette en Catharina de Grote.


Kauffmann wordt gezien als een pionier

Kauffmann's werk wordt nog steeds bewonderd en bestudeerd, en ze wordt beschouwd als een pioniersfiguur in de geschiedenis van vrouwelijke kunstenaars. Haar nalatenschap is belangrijk, omdat ze barrières voor vrouwen in de kunstwereld doorbrak en de weg vrijmaakte voor toekomstige generaties vrouwelijke kunstenaars. Kauffmann stierf in Rome, Italië in 1807


Stromingen

Angelica Kaufmann wordt tot het Neoclassicisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Angelica Kaufmann  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje