donderdag 13 mei 2021

Anthonie van Dijck

 

Anthonie van Dijck 

Personalia

  • Geboortejaar 1599
  • Geboorteplaats Antwerpen
  • Jaar van overlijden 1641

Biografie



Wie was Anthony van Dyck

Anthony van Dyck was een Vlaamse barokkunstenaar die in 1599 in Antwerpen werd geboren en in 1641 in Londen, Engeland overleed. Anthony van Dyck was een productieve en zeer bekwame schilder, vooral bekend om zijn portretten, die worden beschouwd als enkele van de mooiste voorbeelden van portretten uit de tijd van de Barok. Van Dyck was ook een prentkunstenaar en veel van zijn schilderijen werden tijdens zijn leven gereproduceerd in gravures en etsen.


Van Dijck is begonnen bij Peter Paul Rubens

Van Dyck begon zijn artistieke carrière als leerling in het atelier van Peter Paul Rubens, een van de belangrijkste schilders van de barok. Hij ontwikkelde al snel zijn eigen stijl, die werd gekenmerkt door zijn gebruik van licht en schaduw om een gevoel van beweging en drama in zijn schilderijen te creëren. Hij was bijzonder bedreven in het vastleggen van de persoonlijkheden en uitdrukkingen van zijn geprotretteerde modellen en zijn portretten staan bekend om hun psychologisch inzicht en intimiteit.


Internationale opdrachtgevers uit hoge kringen

Van Dyck reisde tijdens zijn carrière veel door Europa en werkte voor opdrachtgevers in steden als Antwerpen, Parijs en Londen. Hij werd in 1632 benoemd tot hofschilder van koning Karel I van Engeland en zijn portretten van de koninklijke familie en hovelingen worden beschouwd als enkele van zijn mooiste werken.  Het was in de tijd van het absolutisme niet vreemd als een kundig schilder als hofschilder werd aangesteld 


Andere onderwerpen 

Anthonie van Dijck schilderde ook veel religieuze en mythologische taferelen. Deze werden vaak verwerkt in altaarstukken en historieschilderijen en hadden vaak een educatief doel. Belangrijk omdat de meeste mensen de kunst van het lezen niet machtig waren. Dat gat werd opgevuld door de schilders uit die tijd met passende onderwerpen.   


De invloed van van Dijck op de portretkunst

Het werk van Van Dyck was zeer invloedrijk en zijn stijl had vooral een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de portretkunst in Europa. Het werk van van Dyck werd bewonderd door vele kunstenaars uit zijn tijd, waaronder Rembrandt Maar zijn invloed is ook goed terug te zien in het werk van latere schilders. Voorbeelden daarvan zijn zoals Joshua Reynolds en Thomas Gainsborough. Anthony van Dyck wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de barokperiode.

Stromingen

Anthonie van Dijck  wordt tot het Absolutisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Anthonie van Dijck  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje