dinsdag 4 mei 2021

Antonio Allegri Correggio

 

Antonio Allegri Correggio 

Personalia

  • Geboortejaar 1494
  • Geboorteplaats Correggio
  • Jaar van overlijden 1534

Biografie



Wie was Correggio ofwel Antonio Allegri

Antonio Allegri, is in kunstkringen ook wel bekend als Correggio. Allegri was een Italiaanse renaissanceschilder die in 1489 in Correggio, Italië werd geboren en in 1534 stierf. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de hoog-renaissanceperiode, bekend om zijn gebruik van licht, kleur en illusionistische technieken om een gevoel van beweging en drama in zijn schilderijen te creëren.


Correggio en de menselijke figuur

Correggio begon zijn artistieke carrière als leerling in het atelier van Francesco Franceschi, een schilder uit Modena. Later verhuisde hij naar Parma, waar hij zijn eigen stijl ontwikkelde, gekenmerkt door zijn gebruik van licht en kleur om een gevoel van beweging en drama in zijn schilderijen te creëren. Correggio was bijzonder bedreven in het afbeelden van de menselijke vorm. Zijn figuren staan bekend om hun naturalisme ,schoonheids, sensualiteit en gratie.


De illusionistische plafondschilderingen van Correggio

De beroemdste werken van Correggio omvatten de fresco's in de koepel van de kathedraal van Parma, zoals de Hemelvaart van de Maagd en de koepel van San Giovanni Evangelista, evenals het altaarstuk van de kerk van San Giovanni Evangelista. Hij stond ook bekend om zijn vaardigheid in het maken van illusionistische plafondschilderingen.

Innovaties van de Vroege Renaissance

Zijn artistieke stijl was een combinatie van de innovaties van de Vroege Renaissance en zijn eigen unieke innovaties. Hij was een van de eerste schilders die illusionistische technieken gebruikte om de kijker het gevoel te geven dat ze in een driedimensionale ruimte keken. Deze techniek staat bekend als Corre.


Wat is corre

De term "Correggio's illusionistische ruimte" verwijst naar de techniek die de Italiaanse renaissanceschilder Correggio gebruikte om de illusie van diepte en driedimensionaliteit in zijn schilderijen te creëren. Hij staat bekend om zijn gebruik van licht, kleur en perspectief om de kijker de indruk te geven in een realistische, driedimensionale ruimte te kijken.


Het werken met geschilderde elementen

Deze corre techniek komt vooral tot uiting in zijn fresco's en plafondschilderingen, waar hij trompe-l'oeil-technieken gebruikte om de illusie te creëren van architecturale elementen zoals koepels, balustrades en kolommen, die naar de achtergrond verdwijnen en de een kijker gevoel van ruimtelijke diepte geven. Deze techniek was zeer innovatief voor die tijd en wordt beschouwd als een van de belangrijkste bijdragen van Correggio aan de schilderkunst.


Stromingen

Antonio Allegri Correggio wordt tot de volgende stromingen gerekend.



 

Extra informatie

Deze informatie over Antonio Allegri Correggio  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje