woensdag 5 mei 2021

Andrea Del Sarto

 

Andrea Del Sarto 

Personalia

  • Geboortejaar 1486
  • Geboorteplaats Florence
  • Jaar van overlijden 1530

Biografie

Wie was Andrea del Sarto

Andrea del Sarto werd geboren in Florence, Italië in 1486. Hij was een vooraanstaand Italiaans schilder uit de hoogrenaissanceperiode, voornamelijk actief in Florence. Hij werd opgeleid door zijn vader, een kleermaker, en later door een lokale schilder. Hij ging in de leer in het atelier van Andrea di Cosimo, waar hij de basis van het schilderen leerde.

Andrea del Sarto is bekend door zijn realistische figuren

Del Sarto's vroege werken tonen de invloed van zijn meester, maar hij ontwikkelde al snel zijn eigen stijl. Hij stond bekend om zijn vaardigheid in tekenen en zijn vermogen om zeer realistische figuren te creëren. Hij stond ook bekend om zijn vermogen om emoties over te brengen door middel van zijn schilderijen, wat hem de bijnaam "Andrea degli Impiccati" (Andrea van de Gehangenen) opleverde vanwege zijn vermogen om het lijden van de gekruisigde Christus uit te beelden.


Bekende werken van Andrea del Sarto

Zijn beroemdste werken zijn 'De Madonna van de Harpijen', 'De Heilige Familie' en 'Het Laatste Avondmaal'. Hij was ook een gerespecteerd leraar en zijn studenten waren Jacopo da Pontormo en Rosso Fiorentino.



Productief schilder, tekenaar en graficus

Andrea del Sarto was ook een productief tekenaar en graficus, zijn tekeningen omvatten vele prachtige studies van de menselijke figuur, zowel in beweging als in rust, evenals landschappen en architecturale ontwerpen.


Meesterwerken uit de hoogrenaissance

Andrea Del Sarto's stijl kan worden omschreven als elegant, harmonieus en evenwichtig, zijn schilderijen worden gekenmerkt door de delicate behandeling van oppervlakken, de helderheid van de kleuren en het bekwame gebruik van licht en schaduw. Zijn figuren worden gekenmerkt door de schoonheid, gratie en realisme, veel van zijn werken worden beschouwd als meesterwerken uit de hoogrenaissance.



Andrea del Sarto is achter gebleven qua bekendheid

Ondanks zijn talenten heeft del Sarto nooit de roem en het succes van zijn tijdgenoten, zoals Rafaël en Michelangelo, bereikt. Hij stierf in 1531 in Florence en zijn reputatie verdween grotendeels uit de geschiedenis tot de 19e eeuw.


Stromingen

Andrea Del Sarto wordt tot het Manïerisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Andrea Del Sarto  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje