Abraham Bloemart,
Personalia
- Geboortejaar 1564 of 1966. Er bestaan verschillende data van de geboorte. De meest waarschijnlijke is 25 dec 1564.
- Geboorteplaats Dordrecht
- Jaar van overlijden 1651 in Utrecht.
Biografie
Eerste beginselen in de beeldende kunst
De eerste beginselen van de beeldende kunst leerde de jonge Abraham Bloemaert van zijn vader Cornelis, werkzaam in Utrecht waar het gezin rond het jaar 1575 vanuit Dordrecht naar toe verhuisd was. Via de galerie van Joost de Beer maakte hij kennis met het werk van Anthonie Blocklandt.
Parijse jaren
In 1580 vertrok Abraham Bloemaert naar Parijs. Hier had hij drie jaar lang onderwijs van Jean Bassot Hieronymus Francken. Na drie jaar in Parijs keerde hij weer naar huis terug.
Amsterdam en Utrecht
In 1591 vertrok Abraham Bloemaert richting Amsterdam, waar hij officieel burger van de stad werd. Het was kennelijk wat wennen want hij ging eerst weer enkele jaren richting Utrecht om daarna toch opnieuw richting Amsterdam te verkassen.
Ook trouwde hij in Amsterdam met Judith van Schonenburch. Na haar overlijden hertrouwde Abraham Bloemaert met Gerarda de Roij. In tegenstelling tot zijn eerste huwelijk, dat kinderloos bleef, kreeg hij in dit huwelijk maar liefst 8 kinderen waarvan er later vier hun brood als kunstschilder gingen verdienen.
Oprichting Lucasgilde
Abraham Bloemaert boerde goed. Zijn werk was bekend en verkocht goed. Het geld stak hij in onroerend goed, met name in Utrecht. In 1611 richtte hij in deze stad het Lucasgilde op waar hij gedurende een aantal jaren deken van was. Tot aan zijn zijn dood bleef hij aan dit Lucasgilde verbonden. Naast dit gilde richtte hij samen met Paulus Moreelse in 1612 een tekenacademie op, eveneens in Utrecht.
Bloemaert stond in brede kring bekend als een goed docent en leidde niet alleen zijn eigen kinderen maar ook andere kunstschilders op. De kring om hem heen werd daarom wel aangeduid als de Utrechtse school.
Abraham Bloemaert |
Stromingen
Abraham Bloemart wordt tot de volgende stromingen gerekend.
Leerlingen.
Bekende leerlingen van Abraham Bloemaert waren onder meer:
Jan Both en Henrick ter Brugghen
Zijn werk staat bekend als extreem precies qua details en compositie. Hij was ook zeer productief. Er zijn rond de 200 schilderijen van Bloemaert bekend, maar daarnaast ook rond de 1000 tekeningen en 600 gravures.