maandag 3 mei 2021

Audrey Beardlsey

 

Audrey Beardlsey

Personalia

  • Geboortejaar 1872
  • Geboorteplaats Brighton, Engeland 
  • Jaar van overlijden 1898

Biografie

Wie was Aubrey Beardsley

Aubrey Beardsley was een Engelse illustrator en auteur die vooral bekend staat om zijn zeer gestileerde zwart-wit illustraties. Beardsley werd geboren in Brighton, Engeland in 1872. Hij begon alop jonge leeftijd aan een carrière als illustrator. Aubrey Beardsley was een leidende figuur in de Esthetische Beweging, die de nadruk legde op kunst omwille van de kunst, en de Decadente Beweging, die vooral overdaad en sensualiteit vierde.

Kenmerken van het werk van Aubrey Beardsley

Beardsley's illustraties werden gekenmerkt door hun sierlijke en gedetailleerde stijl. Maar Beardsley ging erotische of groteske thema's ook zeker niet uit de weg. Hij gebruikte vaak elementen van Japanse kunst in zijn illustraties, die vooral populair waren tijdens het Victoriaanse tijdperk. Beardsley is vooral bekend geworden met zijn illustraties voor Oscar Wilde's toneelstuk Salome en voor het boek Lysistrata of Aristophanes.

Het controversiële werk van Beardsley

Beardsley's illustraties waren in die tijd nogal controversieel. Hij kreeg dan ook kritiek vanwege de erotische en provocerende inhoud van zijn tekeningen. Desondanks was hij tijdens zijn leven immens populair. Dat komt veel voor bij erotisch werk al zal iedereen zeggen dat hij het niet gezien heeft. Beardsley had een sterke invloed op het gebied van art nouveau en grafisch ontwerp.

Beardsley is jong overleden aan tuberculose

Beardsley's carrière werd afgebroken door tuberculose, waar hij in 1896 de diagnose van kreeg. Hij overleed in 1898 op slechts 25-jarige leeftijd in Menton in het zuiden van Frankrijk.

Stromingen

Audrey Beardlsey wordt tot het Esthetiscisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Audrey Beardlsey is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje