zondag 2 mei 2021

Carl André

 

Carl André

Personalia

  • Geboortejaar 1935
  • Geboorteplaats Quincy, Massachusetts, Verenigde State


Biografie


Wie is Carl André

Carl André is een Amerikaanse minimalistische kunstenaar die bekend staat om zijn sculpturen gemaakt van industriële materialen Hij wordt geassocieerd met de minimalistische beweging in de kunst.


Carl André wordt gezien als een invloedrijke minimalistische kunstenaar

Carl André wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste minimalistische kunstenaars van de 20e eeuw. André werd geboren in 1935 in Quincy, Massachusetts, en begon zijn carrière als dichter voordat hij zich in de jaren 1960 tot beeldende kunst wendde.


Van gevonden voorwerpen naar industriële materialen

André's vroege werk omvatte sculpturen gemaakt van gevonden voorwerpen, maar hij begon zich al snel te concentreren op het gebruik van industriële materialen zoals metalen platen en bakstenen.


Kenmerken van het werk van André

André's werk wordt vaak gekenmerkt door zijn eenvoud en geometrische vormen, en het is vaak site-specifiek, wat betekent dat het specifiek voor een bepaalde locatie is gemaakt.


Equivalent VIII

André's beroemdste werk is waarschijnlijk zijn sculptuur "Equivalent VIII". Het beeld werd voor het eerst tentoongesteld in 1966 in de Leo Castelli Gallery in New York City en werd goed ontvangen door critici en het publiek. "Equivalent VIII" is een sculptuur bestaande uit 120 bakstenen gerangschikt die in een vierkant en op de vloer zijn geplaatst. Het beeld wordt vaak "De bakstenen" genoemd en wordt beschouwd als een van André's belangrijkste en meest iconische werken.


De materialen van Equivalent VIII

De gebruikte stenen hebben allemaal dezelfde grootte en vorm. De stenen zijn gerangschikt in een schijnbaar willekeurig patroon. Ze zijn niet met mortel of vergelijkbaar aan elkaar bevestigd. De openingen tussen de stenen worden open gelaten.

Equivalent VIII wordt als een belangrijk werk gezien

Equivalent VIII werk is belangrijk in al zijn eenvoud en in het gebruik van alledaagse materialen. Het is zeker een werk dat de kijker uitdaagt om zijn of haar traditionele verwachtingen van beeldhouwkunst nog eens te heroverwegen. Het werk is ook belangrijk omdat het een stevige afwijking is van het traditionele kunstobject. De kijker wordt zelfs uitgenodigd om op de stenen te lopen.


Tate Modern in Londen

Het beeld bevindt zich nu in de collectie van het Tate Modern in Londen, waar het wordt tentoongesteld in de Turbine Hall. Het wordt beschouwd als een meesterwerk van minimal art en blijft zeer invloedrijk in de hedendaagse kunst.


Veel solotentoonstellingen

André's werk is het onderwerp geweest van solotentoonstellingen in grote musea over de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art in New York, het Whitney Museum of American Art in New York en het Tate Modern in Londen. Hij heeft ook talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de Skowhegan Medal for Sculpture en de National Medal of Arts.


Stromingen

Carl André wordt tot het Minimalisme gerekend.

 

 


Meer informatie over Team Jetje