zondag 2 mei 2021

Bartolommeo Ammanati

 

Bartolommeo Ammanati

Personalia

  • Geboortejaar 1511
  • Geboorteplaats Florence
  • Jaar van overlijden 1592

Biografie



Wie is Bartolommeo Ammannati

Bartolommeo Ammannati (ook bekend als Bartolomeo Ammannati) was een Italiaanse architect en beeldhouwer uit de Renaissance. Ammannati werd geboren in Florence, Italië in 1511 en stierf in 1592.


De fontein van Neptunus in Florence

Bartolommeo Ammanati staat bekend om zijn werk als architect, met name zijn ontwerp van de beroemde fontein van Neptunus in Florence, Italië. Hij werkte ook als beeldhouwer en maakte beelden en sculpturen voor kerken en andere gebouwen.


Bartolommeo Ammannati wordt gezien als een veelzijdig kunstenaar

Ammannati was een leerling van de beroemde beeldhouwer Andrea Sansovino en was later een goede vriend en medewerker van de architect en kunstenaar Jacopo Sansovino. Ammannati was een veelzijdig kunstenaar en werkte ook in stucwerk, brons en marmer.


Belangrijk voor de maniëristische stijl

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten en beeldhouwers van de maniëristische stijl in Florence en Toscane, hij was ook verantwoordelijk voor belangrijke werken zoals de binnenplaats van Palazzo Pitti, de Loggia dei Lanzi en de sculpturen van de fontein van Neptunus op het Piazza della Signoria.


Zijn werk staat bekend om harmonie en evenwicht

Ammannati's werk wordt gekenmerkt door zijn elegantie en harmonie, evenals zijn aandacht voor detail. Hij stond ook bekend om zijn vermogen om oude motieven en elementen in zijn werk op te nemen, wat een gangbare praktijk was tijdens de Renaissance. Zijn architecturale werken, zoals de Loggia dei Lanzi, staan bekend om hun harmonie en evenwicht, en zijn sculpturen, zoals de fontein van Neptunus, staan bekend om hun dynamische en expressieve poses.


Het werk van maniëristische stijl had een voorbeeldfunctie

Bartolommeo Ammannati speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de maniëristische stijl in Florence en Toscane, en zijn werk wordt nog steeds bewonderd en bestudeerd door kunsthistorici en architecten van vandaag.


Stromingen

Bartolommeo Ammanati wordt tot het Manïerisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Bartolommeo Ammanati is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje