zaterdag 9 mei 2020

Art Deco

Art Deco


Als we kijken naar de wereld van de moderne kunst, of liever gezegd, de iets minder moderne kunst, dan zien we dat "Art deco" een gedurende een lange periode een voorname rol speelt. Niet alleen wordt Art Deco nog relatief veel aangeboden bij antiekzaken en op veilingen. Art Deco is ook nog goed zichtbaar in de maatschappij in de vorm van architectuur, details van gebouwen en de inrichting van gebouwen.

De vormgeving van de belofte

Art Deco was eigenlijk bedoeld als de vormgeving, die de vooruitgang en de belofte van het begin van de 20e eeuw aan wilde geven. Een brutale tijd, waarin zeker op het gebied van de kunst heel veel mogelijk was. Het was een tijd, die bruiste van de vernieuwing. Die kwam onder meer door allerlei nieuwe technologische vondsten en de toepassing van die ontdekkingen in de praktijk van alledag.  En die ontwikkelingen gingen zich daarom ook een weg zoeken in de kunst en in de vormgeving.

Art deco duikt op in vele kunstvormen

We vinden Art Deco terug in de architectuur, in de mode, in allerlei kunstvormen en andere vormen van ontwerp. De naam "art deco" komt van de wereldtentoonstelling in Parijs, die daar de "Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes" werd genoemd en die in het jaar 1925 werd gehouden.

De naam art deco werd pas in de jaren '60 gemeengoed

Opmerkelijk genoeg werd de term Art Deco pas later gebruikt. Behalve de oorsprong in de "Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes" werd de term pas in een breder kader gebruikt rond de jaren '60 van de vorige eeuw. 

Omdat veel van de ontwikkelingen die tot de Art Deco zouden leiden zich wereldwijd voordeden, is het ook niet gemakkelijk om een echte bron van de Art Deco aan te wijzen. Het was met name de techniek die zich internationaal in een razend tempo ontwikkelde die vaart gaf aan de gehele beweging

Een eigen stijl binnen het modernisme

Art Deco wordt wel gezien als een eigen stijl binnen het modernisme die onder invloed stond van vele internationale artiesten en verschillende kunstvormen. Daarnaast zien we de praktische toepassingen in architectuur, binnenhuisarchitectuur, meubilair, metaalwerk, klokken, glaswerk, ramen en allerlei kunstvormen.

Veel voorstellingen komen in de Art Deco regelmatig terug

Art deco wordt als flink overdadig gezien met veel krullen en soms wat overbodige details hoewel de zwierigheid minder is dan de art nouveau die aan de art deco vooraf ging. Bepaalde voorstellingen zien we daarbij steeds weer terugkeren. 

Een bekend voorbeeld is de opkomende zon met zonnestralen. We zien dat motief vooral in de architectuur regelmatig terugkeren. Voorbeelden zijn het Chrysler Building in New York en de Radio City Music Hall in dezelfde stad. Andere vormen die veel terugkeren zijn trap-achtige motieven, zigzag vormen en vooral veel uitbundig kromme lijnen.

Art Deco heeft nog lang doorgeleefd

In het westen zorgde de tweede wereldoorlog voor een rem op de verdere ontwikkeling. Maar na de oorlog zagen we het nog wel terug in andere delen van de wereld zoals in India. Hier was het echter meer een soort uitwas van het modernisme. In de jaren '80 was er nog een soort van comeback maar dan meer in het grafisch ontwerp. Ook in de filmwereld zien we nog regelmatig verwijzingen naar de films uit de jaren '30 terug.

Inmiddels is Art Deco stil gevallen

Tegenwoordig is het maken van art deco niet meer aan de orde. Het is duidelijk dat het een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de kunst. De meningen of het mooi was of niet verschillen uiteraard per individu, zoals dat voor elke kunstvorm geldt. 

Maar omdat het voor zoveel kunstvormen gold en zo breed over de gehele wereld verspreid was, is de invloed van Art Deco absoluut heel groot geweest. 

 


 

Meer informatie over Team Jetje