dinsdag 5 februari 2019

Stilleven

Stilleven

Het stilleven is een veel gebruikt onderwerp

Het stilleven is misschien wel het meest geschilderde genre. Nature Morte is een andere, Franse, benaming voor een stilleven die we in de kunstliteratuur nog wel eens tegenkomen. Het stilleven  is soms in de mode, soms er weer uit. Er zijn kunstenaars die er op neer kijken, anderen die een zeer preciese techniek hanteren weten maar al te goed hoe lastig het goed schilderen van een stilleven met een goede materiaaluitdrukking  (steen lijkt steen, koper lijkt koper, glas lijkt glas etc) in de praktijk is.

Veel kunstenaars hebben zich er aan gewaagd

We zien dan ook dat veel bekende kunstenaars zich er wel op één of andere manier aan nature morte gewaagd hebben. Met name in de Barok was het stilleven populair om er veel allegorische figuren in aan te brengen waren.

Ouderwets en achterhaald

In de moderne kunst zul je het "nature morte" in een als zodanig herkenbare vorm niet zo veel meer terugvinden. Het wordt teveel als achterhaald en "ouderwets" gezien. Echte moderne kunstenaars willen er niet meer mee gezien worden, hoewel het ook in de moderne kunst zeker mogelijkheden biedt

Vaak verbazend vakmanschap

Stillevens lenen zich vaak goed voor langdurige studies naar materiaal en onderwerp, tenzij het afgebeelde onderwerp niet houdbaar is. Bij voedsel is dit bijvoorbeeld duidelijk het geval. Maar is er geen sprake van verval, dan kan de kunstenaar net zo exact aan het werk gaan als hij maar wil. Vaak is ber bij stillevens dan ook sprake van een zeer hoog niveau van vakmanschap.

Personen worden gesuggereerd

Er is in een stilleven nooit een persoon aanwezig. Wel zien we soms dat de aanwezigheid van een persoon wordt gesuggereerd, bijvoorbeeld omdat deze even een voorwerp heeft neergelegd.


 

Meer informatie over Team Jetje