zaterdag 2 februari 2019

Happening

Happening


De happening is een kunstvorm die in het hippietijdperk, de jaren zestig van de twintigste eeuw werd ontwikkeld en waarbij de toeschouwers onderdeel werden van de kunstzinnige gebeurtenis, ofwel van de happening.

Deze kunstvorm van de happening wordt gezien als onderdeel van de performance art en daarmee ook als een conceptuele kunstvorm.

Happenings zijn sinds de ontwikkeling nauwelijks meer uit de kunstbeleving weg te denken. Het verschijnsel duikt keer op keer  weer op.  De happening  heeft  een aparte status binnen de performance art omdat deze kunstvorm vooral maatschappelijk ontwrichtend  bedoeld is, niet zelden ook met een politiek lading.

Een happening is een spectaculaire  openbare gebeurtenis. De happening lijkt spontaan, maar is toch een  vooraf goed doordachte gebeurtenis. En is vooral bedoeld  om de openbare orde op een ludieke  manier te verstoren. Kun je die ook nog choqueren dan is dat mooi meegenomen omdat je daarmee de als daarmee de door velen (vooral kunstenaars) als star en  ouderwets ervaren denkbeelden  belachelijk kunt maken. 

Hoewel sommigen steeds een onderscheid tussen een performance en een happening willen  aanbrengen, is er in de praktijk geen duidelijk onderscheid  eigenlijk te maken. 


 

Meer informatie over Team Jetje