donderdag 13 mei 2021

Andrea del Verrochio

 

Andrea del Verrochio

Personalia

  • Geboortejaar 1435
  • Geboorteplaats Florence, Italië
  • Jaar van overlijden 1488

Biografie



Wie is Andrea del Verrocchio

Andrea del Verrocchio werd geboren in Florence, Italië in 1435. Hij was een prominente Florentijnse kunstenaar uit de vroege Renaissance en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 15e eeuw. Verrocchio was een meester in veel verschillende kunstvormen, waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst, goudsmeden en metaalbewerking. Verrocchio was een multi-getalenteerde kunstenaar en zijn werken hebben de ontwikkeling van de kunst in Florence en Italië in de 15e eeuw sterk beïnvloed.


Andrea del Verrocchio was een kunstenaar met vele talenten

Verrocchio werd weliswaar opgeleid als goudsmid en metaalbewerker, maar breidde zijn vaardigheden al snel uit met beeldhouwkunst en schilderkunst. Zijn vroege werken waren voornamelijk religieuze sculpturen, zoals "Doop van Christus", de "Putto met een dolfijn", het beeldhouwwerk van "David" en de "Maagd en kind met engelen". Verrocchio stond ook bekend om zijn vaardigheid in het maken van bronzen sculpturen, zijn beroemdste beeld was het ruiterstandbeeld van Bartolomeo Colleoni.


Verrocchio was een volleerd schilder

Verrocchio was ook een volleerd schilder, zijn beroemdste schilderij is de "Doop van Christus", die wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de vroege Renaissance. Hij was ook leraar, hij runde een grote en invloedrijke werkplaats in Florence, waar hij veel van de toonaangevende kunstenaars van die tijd opleidde, waaronder Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Perugino en Lorenzo di Credi.


Evenwichtig werk qua vorm en inhoud

Verrocchio's stijl wordt gekenmerkt door een harmonieus evenwicht tussen vorm en inhoud, evenals een grote aandacht voor detail en realisme. Hij stond ook bekend om zijn gebruik van licht en schaduw om een gevoel van diepte en beweging in zijn werken te creëren.


Grote invloed op de ontwikkeling van de kunst

Zijn invloed op de ontwikkeling van de kunst in Florence en Italië in de 15e eeuw was aanzienlijk, hij was een van de sleutelfiguren die hielp de kloof tussen de gotische en renaissancestijlen te overbruggen. Zijn werk werd zeer gerespecteerd en gewild door opdrachtgevers in de hele regio.


Zijn werk is een goed voorbeeld van renaissancekunst

Andrea del Verrocchio stierf in Florence in 1488, maar zijn reputatie en invloed leefde voort door het werk van zijn studenten en volgelingen. Tegenwoordig wordt zijn werk beschouwd als enkele van de mooiste voorbeelden van renaissancekunst. Zijn werk wordt het nog steeds bewonderd en bestudeerd door kunstwetenschappers en liefhebbers.


Stromingen

Andrea del Verrochio wordt tot de Renaissance gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Andrea del Verrochio  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje