zondag 9 mei 2021

Landseer,Edwin

 

Landseer,Edwin

Personalia

  • Geboortejaar 1802
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1873

Biografie

Edwin Henry Landseer was een Engelse kunstschilder, etser en beeldhouwer. Landseer's specialisatie was  het schilderen van dieren. Hij schilderde daarbij met name paarden, honden en herten. Maar soms maakte hij een uitstapje buiten de dierenwereld en vervaardigde dan ook portretten. Een bekend portret van Edwin Landseer  is dat van Sir Walter Scott. Naast portretten maakte hij ook historiestukken.
De leeuwen aan de voet van het Nelson monument op Trafalgar Square zijn eveneens van Edwin Landseer. Deze leeuwen werden in 1867 onthuld.

Het talent van Landseer zat in de familie. Hij was een zoon van de graveur en schrijver John Landseer (1769-1852). Al in zijn jeugd werd hij beschouwd als een creatief wonderkind. Hij studeerde bij zijn vader en bij de schilder Benjamin Haydon, die vooral bekend is vanwege zijn historische schilderijen. Al op 13-jarige leeftijd exposeerde Edwin zijn eerste kunstwerken bij de gerenommeerde Royal Academy of Arts.

Op 20-jarige leeftijd maakte hij een reis door Schotland. Daar raakte hij begeesterd door het landschap. Dat landschap diende later regelmatig als achtergrond voor zijn dierenportretten. Al op zijn 24e werd werd Landseer gekozen tot geassocieerd lid van de Royal Academy of Arts. In 1831 werd hij als volledig lid toegelaten. Edwin Landseer was een favoriet van koningin Victoria. Deze verhief hem in 1850 tot ridder verhief zodat hij voortaan Sir Edwin Landseer genoemd mag worden. Hoewel hij gekozen werd tot voorzitter van de academie bedankte hij voor deze eer.

Edwin Landseer kreeg al op vrij jonge leeftijd  met psychische problemen te kampen. Met deze problemen zou hij de  rest van zijn leven mee blijven worstelen. Landseer was onderhevig aan zware depressies. Die werden nog erger toen hier op latere leeftijd ook nog alcohol- en drugsgebruik bij kwamen. Ondanks dat bleef hij  wel steeds doorwerken. Kort voor Landseer overleed liet zijn familie hem krankzinnig verklaren. Hij werd met grote eer bijgezet in St Paul's Cathedral

Een opmerkelijk feit is dat één van 's werelds grootste hondenrassen naar Edwin Landseer  is genoemd. In Nederland wordt het ras ook wel Landsheer genoemd maar strikt genomen is dat niet correct

Stromingen

Edwin Landseer wordt tot het Academisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Edwin Landseer is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje