maandag 3 mei 2021

Joseph Beuys

 

 

Joseph Beuys


"To make people free is the aim of art, therefore art for me is the science of freedom"


Personalia Joseph Beuys

  • Geboortejaar 1921
  • Geboorteplaats Niederrhein
  • Jaar van overlijden 1986

Biografie Joseph Beuys

Joseph Beuys was een veelzijdig mens. Hij maakte maakte tekeningenplastieksculptuur en installaties. Bekend bij een groter publiek werd Beuys met objecten en performancesJoseph Beuys was professor in Düsseldorf. Beuys wordt gezien als een van de meest invloedrijke Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. 

De Neue Galerie in Kassel

Als je ooit een keer in Kassel komt, dan is een bezoek aan de Neue Galerie zeker aan te raden. Op de benedenverdieping vinden we 24 sleden met rollen vilt en brokken vet, die allemaal in de richting van een oude Volkswagenbus gaan. Je kijkt naar een kunstwerk dat "de roedel" heet en het is onmiskenbaar:  Joseph Beuys is hier bezig geweest. 

Vierentwintig tuinkabouters in chocoladesaus

Het is weer eens iets anders dan een aquarium met vierentwintig tuinkabouters in een laag chocoladesaus. Ook dat is er te zien maar de laatste keer dat ik er was en dat is al lang gelezen, begon het kunstwerk bedenkelijk te ontbinden en te schimmelen. Geen idee of het de tand des tijds heeft weten te doorstaan. 

De man met de hoed

Joseph Beuys stond bekend als de kunstenaar met hoed die in elk geval kunst met durf wist te bedenken en te maken. Joseph Beuys was geen teruggetrokken kunstenaar die alleen zijn werk naar buiten bracht. Beuys wás ter plaatse als er iets aan de hand was! Hij wilde zelf met de mensen praten over zijn kunstwerken. Beuys wilde vertellen. Hij wilde zijn opvatting van kunst uitleggen. Uiteindelijk hoopte hij met zijn kunst en met de toelichting over die kunst, de wereld en de maatschappij te verbeteren. Beuys was er van overtuigd dat in ieder mens een kunstenaar schuil gaat. En een kunstenaar zou door zijn creatieve handelingen de maatschappij gaan veranderen. En daar wilde hij graag zelf de aanzet aan geven. Zoals met zijn kunstwerk 7000 eiken die op allerlei plekken in de wereld terug te vinden zijn. 

Websites met werk van Joseph Beuys

https://wowkassel.de/nl/kunst/beuys

Stromingen

Joseph Beuys wordt tot het Post-modernisme en het  Conceptualisme gerekend.



"Every human being is an artist"   


Meer informatie over Team Jetje