zaterdag 28 maart 2020

Camera obscura

Camera obscura

Voorloper van de fotocamera

De camera obscura is een verre voorloper van de huidige fotocamera. Met dat verschil dat we geen beeld kregen door het gebruik van één of meer lenzen maar door het gebruik van een minimale opening in een verder lichtdicht ruimte. We vinden het principe nu nog terug in de zogenaamde pinhole fotografie.  Dit is een wat nostalgische tak in de moderne fotografie, die van het gemak en de hulpvaardige elektronica aan elkaar hangt. Pinhole fotografie kent een flinke schare aanhangers, die zelfs een speciale pinhole dag organiseren.

Doel was het overnemen van de werkelijkheid gemakkelijker te maken

De camera obscura was van oudsher een apparaat dat het overnemen van de werkelijkheid op papier of doek gemakkelijk moest maken. Vergelijk het gebruik van tracers, projectoren en beamers die veel moderne kunstenaars gebruiken om met name gemakkelijker portretten te kunnen schilderen.

Doosje met spiegels

Van huis uit had de camera obscura de vorm van een doosje met spiegels waarmee het beeld geprojecteerd werd op het materiaal waarop de kunstenaar wenste te gaan werken. Een variant was de camera lucida.

 

Meer informatie over Team Jetje