zondag 29 maart 2020

Compositie

Compositie


De compositie bestaat uit bouwstenen

Elk kunstwerk is op zich weer opgebouwd uit allerlei bouwstenen of componenten. Denk aan kleurvlakken van bepaalde vorm, kleur en format, lijnen in allerlei vormen, kleuren, dikten en dergelijke. De manier waarop al die losse elementen bij elkaar tot artistiek bruikbaar of soms zelfs herkenbaars komen noemen we de compositie. Elk schilderij heeft uiteindelijk een compositie. Of die aan enige geschreven of ongeschreven regel voldoet is echter een heel ander verhaal.

Bestaat er een "beste compositie?"

Want over wat nu de beste compositie zou zijn, zijn vele dikke boeken geschreven. Ook is bekend dat de meeste creatieve kunstenaars zich juist aan geen enkele regel hielden, dus laat staan dat ze rekening houden met de voorgeschreven regels van de compositie. Dat maakt alle inspanning om compositie in het algemeen te beschrijven al vrij twijfelachtig.

Wel is het ene beeld plezieriger om naar te kijken dan het andere

Toch zijn er wel een aantal vuistregels die een beeld opleveren dat prettiger is om naar te kijken. Je zou mogen zeggen dat dit beeld beter aan de compositieregels voldoet. Maar of dat altijd het geval is?




Geeft een betere compositie een beter kunstwerk?

Toch is compositie een populair onderwerp. Veel mensen die zich bezig houden met het maken van beelden zoals een beeldend kunstenaar of een fotograaf gaan er van uit dat het hebben van een betere compositie automatisch een beter kunstwerk oplevert. Ook daar kun je vraagtekens bij zetten.

In elk geval zijn al deze vragen en twijfels uitgebreid beschreven in een boek over compositieleer waar hier meer over te vinden is.

 

Meer informatie over Team Jetje