donderdag 2 januari 2020

Bloemmotief

Bloemmotief / florist / botanist

Bloemen spreken veel mensen aan. Door hun kleuren en de harmonie waardoor heel veel van die kleuren ook nog eens op een bijna natuurlijke manier bij elkaar blijken te passen. Pak maar een willekeurig boeket, het is maar zelden dat er kleuren bij zijn die echt uit de toon vallen. En die natuurlijke harmonie is natuurlijk in de loop der jaren ook kunstenaars opgevallen. En die zijn stillevens van bloemen gaan schilderen. 

Het bloemmotief behoort daardoor tot de meest geschilderde onderwerpen voor stillevens. We vinden het bloemmotief niet alleen bij de Europese schilders veelvuldig terug, maar we zien het bloemmotief ook terug bij kunstenaars in het verre Oosten. De Japanse tekentechniek voor bloemen is bijvoorbeeld beroemd. 

Er waren zelfs gespecialiseerde schilders van bloemmotieven die al naar gelang hun manier van afbeelden de "Floristen" of de "Botanisten" werden genoemd. Hierbij werd er naar gestreefd om één bloem of plant 100% exact weer te geven. De precisie waarmee de bloemen en plantendelen werd getekend en geschilderd was vaak verbluffend.

Later verdween de exacte weergave van de bloemen en werd via het expressionisme meer de kleur van de bloemen benadrukt. Om nog later vaak helemaal abstract weergegeven te worden.


 

Meer informatie over Team Jetje