Allegorie
Bij een allegorie is er altijd een boodschap, meestal van moraliserende aard, in het schilderij verwerkt, Het is aan degene die het schilderij bekijkt om deze boodschap uit de voorstelling te halen en op zich in te laten werken. Het was de tijd dat er nog niet veel geschreven woord was. En wat er al was, was bestemd voor de kleine groep die kon lezen. Maar wijze woorden halen uit een schilderstuk was iets dat voor veel meer mensen mogelijk was, zelfs als ze niet lezen konden.
De kunststroming van het allegorisme was zeer populair binnen de barok. Vooral in de Nederlanden. Met name in de Nederlandse en Vlaamse variant van de allegorie kon men deze goed gebruiken om de superieur geachte morele waarden naar voren te brengen.
Heden gebruikt men andere wegen maar de neiging om te moraliseren en anderen jouw superieure waarden op te leggen zit kennelijk muurvast in de Nederlandse volksaard verankerd. Het opgeheven vingertje van de Nederlander is tenslotte over de gehele wereld bekend dan wel berucht.