maandag 23 december 2019

Academiestuk


Academiestuk

Een academiestuk is een werkstuk op het gebied van modeltekenen waarbij de anatomie van het menselijk lichaam zo exact mogelijk wordt weergegeven.

Het is bij een academiestuk de bedoeling dat elke spier en elk deel van het skelet duidelijk als zodanig herkenbaar is.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat anatomie een zeer belangrijk vak binnen de academische gerichte kunstopleiding was.

Op zich is deze academische benadering de laatste jaren op veel kunstacademies steeds meer losgelaten. De anatomie verdween naar het tweede plan en de nadruk kwam steeds meer op interpretatie en expressie van de kunstenaar te liggen.

Bij de anatomie wordt bijvoorbeeld naar de vorm van de spieren gekeken


Vele modeltekenaars, die wel aanhanger van de academische benadering zijn, betreuren deze gang van zaken. Dit temeer daar particuliere academies en kunstenaars die les geven, dit gat nu ook niet of nauwelijks meer opvullen.

Een tekenaar die een echt academiestuk wil vervaardigen zal zich dit grotendeels met zelfstudie aan moeten leren. Met een goed model dat ervaring op dit punt heeft, aangevuld met de nodige gerichte boeken en andere literatuur is het nog wel mogelijk om tot resultaat te komen. Maar goed, u zult niet de eerste autodidacte kunstenaar zijn die tot grote prestaties weet te komen.

Voor tekenaars die zich willen verdiepen in de mogelijkheden kan het weblog van model Henriëtte interessant zijn.  Hier zijn de nodige mogelijkheden om aan anatomisch bruikbaar materiaal te komen terug te vinden.


 

Meer informatie over Team Jetje