maandag 4 februari 2019

Action painting


Action painting

Wat is action painting

Bij de door Jackson Pollock ontwikkelde techniek van de action painting streven we ernaar om het onderbewuste over te dragen op het doek. Action painting is een vorm van abstract expressionisme die ontstond in de jaren 1940. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van gebaren en fysieke beweging van het lichaam van de kunstenaar tijdens het schilderen.

Gebruikte technieken bij action painting

Niet alleen kwaststreken vormen het beeld op het doek, maar ook zwaaien met blikken verf met gaatjes er in, gooien en zelfs schieten met verf naar het doek horen bij de manier van werken van de action painters. De techniek van blikken met gaatjes er in wordt dripping genoemd. 

Kunstenaars die aan action painting deden

Kunstenaars die aan de action painting stroming verbonden zijn, zijn onder andere Jackson Pollock, Willem de Kooning en Franz Kline. De nadruk ligt bij action painting op het proces van het creëren van het werk, in plaats van op het resultaat en het eindproduct want het mag duidelijk zijn dat de gebruikte technieken dat eindproduct volkomen onvoorspelbaar maken. Het resultaat speelt in feite geen enkele rol


Action painting als vorm van performancekunst

De stijl van de action painting wordt ook beschouwd als een vorm van performancekunst, omdat de acties en bewegingen van de kunstenaar een belangrijk, zo niet bepalend,  aspect van zijn werk zijn.

Onderbewuste van de kunstenaar

Het lijnenspel dat op deze wijze uiteindelijk ontstaat, had volgens de kunstenaars een directe verbinding met het onderbewuste van de kunstenaar.


 

Meer informatie over Team Jetje