zaterdag 8 mei 2021

Anslem Kiefer

 

Anslem Kiefer

Personalia

  • Geboortejaar1945
  • Geboorteplaats Donaueschingen, Duitsland

Biografie


Wie is Anselm Kiefer

Anselm Kiefer is een Duitse schilder en beeldhouwer die in 1945 werd geboren in Donaueschingen, Duitsland. De stad was plat gebombardeerd en Kiefer groeide op tussen de puinbergen. Een beeld dat hij zijn gehele leven meegedragen lijkt te hebben en dat vaak in zijn werk is terug te vinden. 

Kiefer wordt beschouwd als een van de belangrijkste Duitse kunstenaars van het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog, en zijn werk staat bekend om zijn verkenning van de Duitse geschiedenis en mythologie, evenals zijn betrokkenheid bij bredere existentiële en spirituele thema's.


Kiefer's conceptuele kunst en performance art

Kiefer studeerde kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Karlsruhe en de Academie voor Schone Kunsten in Freiburg, en later in Frankrijk en Italië. Hij begon zijn artistieke carrière in de jaren 1960 en vroege jaren 1970 en werd geassocieerd met de conceptuele kunst en performance art bewegingen van die tijd. Het vroege werk van Anslem Kiefer ging vaak over de Holocaust en het nazi-tijdperk, en hij gebruikte een verscheidenheid aan materialen zoals lood, stro en as in zijn schilderijen en sculpturen.

La Ribaute in Barjac

Op het terrein van La Ribaute in Barjac, een afgelegen streek van Zuid-Frankrijk, bouwde Anselm Kiefer decennialang aan zijn ultiemen levenswerk: een kunstcomplex met amfitheater, metershoge torens gebouwd van betonnen muurplaten en dat alles verbonden door een ondergronds tunnelnetwerk. De torens staan schots en scheef door elkaar en lijken elk moment om te kunnen vallen. Iets wat trouwens nog wel eens gebeurt waarna de restanten blijven liggen waar ze terecht gekomen zijn. Opbouw en verval horen volgens Kiefer nu eenmaal bij het leven van wat hij zijn "die himmelpaläste" noemt. De werking van de himmelpaläste wordt nog verstekt door het ruwe en ruige landschap waar ze in staan. 


Historische invloeden op het werk van Kiefer

Kiefers werk is sterk beïnvloed door de Duitse cultuur en geschiedenis, en verwijst vaak naar de Duitse mythologie en literatuur, zoals de werken van Hölderlin, Rilke en Nietzsche. Hij is beschreven als een schilder van het sublieme en zijn werk behandelt vaak thema's als schuld, verlossing en de menselijke conditie. 

Kiefer's materiaalgebruik

Kiefer's werk bevat ook vaak materialen zoals lood, stro en as in zijn schilderijen en sculpturen, evenals boeken, die hij vaak in zijn kunstwerken verwerkt. Veel daarbij verwijst naar de toch beladen periode van de tweede wereldoorlog en de periode erna, die Kiefer als kind zo intens heeft meegemaakt. 


Tentoonstellingen van Kiefer's werk

Kiefer heeft talloze solotentoonstellingen gehad in grote musea en galerieën over de hele wereld, waaronder het Guggenheim Museum in New York, het Centre Georges Pompidou in Parijs en het Tate Modern in Londen. Hij heeft ook deelgenomen aan vele internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië.


Prijzen en onderscheidingen die Anselm Kiefer ontvangen heeft

Anselm Kiefer heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder het Praemium Imperiale van de Japanse keizerlijke familie en de Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië. Zijn werk wordt nog steeds internationaal tentoongesteld en bestudeerd. Anselm Kiefer wordt door velen beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie.


Stromingen

Anselm Kiefer wordt tot het Postmodernisme en het  Neo-expressionisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Anselm Kiefer is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje