maandag 3 mei 2021

Arnold Böcklin

 

Arnold Böcklin

Personalia

  • Geboortejaar 1827
  • Geboorteplaats Basel
  • Jaar van overlijden 1901

Biografie



Wie was Arnold Böcklin

Arnold Böcklin werd geboren in Basel, Zwitserland in 1827. Böcklin begon zijn artistieke carrière als student aan de Academie voor Schone Kunsten in München, waar hij studeerde bij Karl von Piloty. Later reisde hij naar Italië, waar hij sterk werd beïnvloed door de werken van de Italiaanse renaissanceschilders.


Böcklin's neiging naar het occulte

Böcklin's vroege werk bestond voornamelijk uit historische en genretaferelen, maar later ontwikkelde hij een interesse in symboliek en met name de symbolen uit het occulte. Dit is goed te zien in zijn serie van vijf schilderijen getiteld "Die Toteninsel" (Het eiland van de doden), die een desolaat en griezelig eiland afbeelden dat wordt bewoond door de geesten van de doden.


De bovennatuurlijke kunst van Böcklin

Böcklins schilderijen hebben vaak een gevoel van mysterie en het bovennatuurlijke, en staan bekend om hun dromerige en buitenaardse sfeer. Ze tonen vaak landschappen en zeegezichten, en zijn gebruik van licht en kleur wordt als bijzonder opvallend beschouwd. Het werk van Arnold Böcklin werd sterk beïnvloed door de mythologie en veel van zijn schilderijen bevatten elementen van klassieke mythen en legendes. Arnold Böcklin had ook een grote interesse in het occulte en veel van zijn werken bevatten verwijzingen naar alchemie en het hiernamaals.


Lid van de Duitse symbolistische beweging

Böcklin was een prominent lid van de Duitse symbolistische beweging en zijn werk werd goed ontvangen door zowel critici als het publiek. Hij was ook een succesvol leraar en veel jonge kunstenaars studeerden onder hem. Arnold Böcklin stierf in 1901. Veel van zijn schilderijen zijn te zien in kunstmusea en galeries over de hele wereld, en zijn invloed is te zien in het werk van vele andere kunstenaars.


Stromingen

Arnold Böcklin wordt tot het Symbolisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Arnold Böcklin  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje