Land-art
De zogenaamde land-art was een richting in de beeldhouwkunst in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw waarbij delen van het landschap onderdeel werden van het kunstwerk. Land-art lag qua idee vaak dicht bij de conceptuele kunst.
Een aantal land-art kunstwerken zijn in Nederland te vinden in de provincie Flevoland, onder meer bij Lelystad, Swifterbant (Morris observatorium) en Almere.
Voorbeeld van Land-art: Het Morris observatorium
Het zogenaamde Morris observatorium is een hommage van de kunstenaar Morris aan de observatoria uit de vroeger jaren, zoals bijvoorbeeld het Engelse Stonehenge. Het waren hulpmiddelen om de kortste en langste dag van het jaar te bepalen, evenals het begin van de lente en de herfst die daar midden tussen liggen. Dit Morris obeservatorium ligt in de buurt van Swifterbant in de Flevopolder. Het valt als een soort heuvels wel op in het zeer platte Flevoland
Het principe van deze observatoria is altijd dat de toeschouwer op een bepaald punt gaat staan (in het Morris Observatorium) een grote steen, waarna het via een bepaald pad kan kijken. Hier zie je door een spleet in de wal een V-vormig object, waarbinnen dan de zon opkomt op de dagen die we weten willen. Zie de tekening hieronder.
Via een soort tunneltje (foto onder) kom je via de ingang in het eigenlijke observatorium
Loop je dan nog even door dan kom je via een tweede ingang in de cirkelvormige ruimte met de steen
Op onderstaande foto zien we één van de openingen waardoor gekeken moest worden. Het V-vormige object er achter is goed te zien.
Op het weblog Jetje's dag is [hier een artikel] aan het Morris Observatorium gewijd.